Nagu Selbu -lapaset

Sorry, I write my blog only in Finnish, but you can download the English version of Nagu Selbu mitten pattern (pdf). Please visit my Ravelry page, you’ll find all my patterns there.

 

SAM_2144

 

Pari kuukautta sitten julkaisin ohjeen Nagu Trad -lapasiin, jonka suunnittelin anopiltani saaman lapasen mukaan. Alkuperäisen lapasen on luultavasti neulonut anoppini isän äiti Ida Söderholm (1890-1971). Samaan aikaan tuon lapasen kanssa sain myös toisen erilaisen kirjoneulelapasen, joka sekin on luultavammin Idan neuloma. Tässä on nyt vihdoin ohje myös tuohon toiseen lapasmalliin.

Lataa suomenkielinen ohje: Nagu Selbu Suomeksi (pdf)

Download the pattern in English: Nagu Selbu in English (pdf)

 

elina

 

Tämä kukkakuviollinen lapasmalli noudattaa norjalaista Selbu-perinnettä, joka oli hyvinkin muodikasta 1900-luvun ensimmäisellä puoliskolla myös Suomessa. Ehkä Ida on löytänyt ohjeen lehdestä tai kirjasta? Selbu-kirjoneulemallit ovat saaneet nimensä syntyalueensa eli keskinorjalaisen Selbun kunnan mukaan. Selbun mallit ovat on graafista, usein mustavalkoista kirjoneulontaa. Selbuvotter (eli Selbu-lapaset) -kuvahaulla pääsee jujulle mistä on kyse.

Tavallisin Selbu-kuvio on kahdeksansakarainen “tähti” eli Selburose (eli Selbunruusu) ja vaikka kansanomaisesta neulonnasta onkin kyse, Selbun neulontatyyli syntyi vasta 1800-luvulla. Selbun neulemalleissa voi nähdä yhtäläisyyksiä yleiseurooppalaiseen kansanomaiseen kirjontaan: samoja ruusuja, kannuskuvioita ja köynnöksiä tavataan ympäri Eurooppaa kansanpuvuissa ja perinnepukeutumisessa. Selbu-lapasista löytyy muuten tietoa myös viime vuonna ilmestyneessä mahtavassa Sukupolvien silmukat -neulekirjassa ja kirjassa on myös pari Selbu-tyylistä ohjetta. Kirjaan kannattaa ehdottomasti tutustua.

 

SAM_2093

 

Koska malli on perinteinen, päätiin uudistaa sitä käyttämällä värejä mustavalkoisuuden sijaan ja valitsin lapasen materiaaliksi lampaanvillan sijaan alpakan. Alpakka tekee pörröisenä materiaalina kuvioista vähän “sumuisempia” kuin villalangasta neulottuna, mutta tykkään efektistä tosi paljon. Valitsemallani langalla lapasen malli on aika kapea ja pitkä eli jos kaipaat isompia lapasia kannattaa vaihtaa langaksi paksumpi lanka (esim. 130m/50g) ja valita 3mm puikot. Ohjeessa kerrotaan vinkki mallin lyhentämiseen.

 

nagu selbu 3

 

Tässä alkuperäinen lapanen, jossa väreinä on käytetty lampaanvalkoista ja -mustaa. Lanka on kaksisäikeistä ja käsinkehrättyä.

 

nadu selbu detail

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published.