Lindan tossut

Viime joulukuussa vietettiin isänäitini 97-vuotispäiviä. Huomasin hänen jalassaan tossut, joita en muistanut nähneeni aikaisemmin:

mummo_web

Tossuissa oli jännä rakenne ja nehän oli pakko kuvata ja testailla sitten neulomista myöhemmin:orig_lindantossut_2orig_lindantossut_web

(Pahoittelen edellisten kuvien keltaisuutta, mutta joulukuussa pimeän aikaan ei kovin hyviä dokumentoivia kuvia saa.) Kuten huomaa, tossut ovat olleet todella mieluisat käyttäjälleen, niitä on parsittu huolella moneen, moneen kertaan. Mummoni kehui tossuja siroiksi ja mukaviksi jalassa. Tossut on mummolleni neulonut mummoni lapsuuden ja nuoruuden paras ystävätär, samasta kylästä Kannakselta kotoisin oleva Linda. Mummoni muisteli Lindaa tossuista kertoessaan:  “Oltiin parhaat ystävät, pukeuduttiinkin samalla tavalla.” Hassu sattuma oli, että Mummollani ja ystävättärellään oli sama sukunimi, vaikkeivat he ainakaan läheistä sukua olleet.

En tiedä mistä  Linda oli tuon tossumallin ottanut. Mummoni kertoi, että Linda neuloi tämäntyyppisiä tossuja paljon. Olen nähnyt norjalaisen tossumallin, joka on melko samanlainen, mutta niissä tossuissa rakenne on vähän eri ja tossut ovat yksiväriset. Jos tämä tossumalli näyttää tutulta, niin kerrothan, että missä ohjeen tai mallin olet nähnyt. Jos tämä ei ole kovin yleinen malli, voisin kirjoittaa ohjeen auki, sen verran hauskat nämä tossut ovat.

Itse olen kokeillu tossujen neulomista nyt kahdessa eri koossa. Ruskeapetrooliset tossut annoin äidilleni jo keväällä äitienpäivälahjaksi:

lindantossut_2lindantossut_5

Tossut näyttävät tosi hassuilta, kun ne eivät ole jalassa, mutta ne ovat hirmu mukavat ja niihin voi hyvin käyttää kaikenlaisia jämälankoja. Minusta tuo raidoitettu päällinen on tosi hauska. Tarkkaavaisimmat varmaankin huomaavat, että minun neulomieni tossujen varsi on *2 o, 2 n* -joustinneulosta *1 o, 1 n* -joustimen sijaan. Myös raidoitus varressa on erilainen.

lindantossut_7lindantossut

Vähän pienempää kokoa olevat violettiharmaat lähtevät mummolleni huomenna. Luotan siihen, että nuorempi polvi ei näytä tätä postausta mummolle ennen kuin etanaposti ehtii perille :)

lindantossutlila_2lindantossutlila_3

Tossuihin sopii “perussukkalangat” (100m/50g) tai sitten ohuemmat kaksinkertaisena (420m/100g). Pohjaväriä menee noin 80 grammaa ja raitaväriä noin 30 grammaa. Itse käytin 3,5 mm puikkoja, että pinnasta tuli mukavan tiivis.

lindantossut_6

You may also like

12 Comments

 1. Hauskan näköiset tossut, kirjoittaisitko oikein ohjeen siihen. Minulta ei tahdo onnistua neulominen vain kuvasta. Kiitokset mukavasta blogista ja mukavaa kesän jatkoa.

  1. Kiitos ja mukavaa kesää myös sinulle! Kirjoitan ohjeen (se ei tosiaan ole kovin pitkä), jos tässä ei muutaman päivän aikana löydy valmista ohjetta jostain lehdestä tai kirjasta.

 2. Monenlaisia tossuja olen nähnyt, mutta en tuollaisia. Näyttävät hauskoilta ja olisi oiva jämälankojen käyttökohde.

 3. En ole koskenutkaan lankoihin ja puikkoihin koko kesänä, mutta nämä tossut näyttävät kivalta työltä, jolla voisi taas päästä vauhtiin. Ehkäpä joululahjoiksi… Niinku että ohjeesta olisin minäkin iloinen :-)

 4. Mummoni kutoi vastaavanlaisia tossuja. Jotain erilaista niissä oli, ainakin sellainen hauska kippurakärki. Voisin ottaa sinulle kuvan joskus. Minulla on parit aarteet jemmassa. Muistelen että mummo käytti tossuihin kaikki langanjämät ja käytti lankoja myös kaksinkertaisina. En tiedä miten mummoni teki tossut. Joskus sitä kysyin ja vastaukseksi sain että en enää muista (hän ei ollut kutonut enää vuosiin). Harmi.

 5. Hauskan näköiset! Neulotut tossu-googlekuvahaulla löytyi tällaisia ohjeita:

  Ullaneuleen sivuilta Nannan tossut-ohje, mikä vaikuttaa hieman vastaavalta: http://www.ullaneule.net/mummo09/ohjeet_nannantossut.html

  Tällaisessa nettiosoitteessa oli myös vähän samanoloinset, mutta ohjeen mukaan näihin tehtäisiin nahkainen vahvikekin pohjassa. http://www.kaspaikka.fi/neulonta/asusteita_vaatteita/nahkapohjatossut.html

  Löytyi myös blogiteksti, missä on samaan tapaan kokeilemalla neulottu tossu kirjoneulekuviolla: http://villanne.vuodatus.net/lue/2010/06/tossut

  Kivan oloisia kyllä ja alkaa tässä jo houkuttaa tehdä omat tossut tai sitten lastenkokoiset.. :)

  1. Kiitos linkeistä! Tosiaan, vähän samantyyppisiä nuo ovat, neulotaan eri suunnista eri osat tossua. Näitä tossumalleja taitaa olla tosi paljon.

 6. Löysin tänne kun etsin ohjetta mummuni tekemiin tossuihin. Kovin samoilta näyttävät. Mummu ei ole enää ohjetta kertomassa. Löytyykö näihin ohjetta?

Leave a Reply

Your email address will not be published.