Arjen luovuutta

Kun aloin opiskella tekstiilisuunnittelua lukion jälkeen 90-luvun lopulla, minulla ei ollut muuta käsitystä tulevaisuuden ammatistani kuin ajatus siitä, että halusin suunnitella kauniita ja käytännöllisiä tekstiilejä. Olin siis aikamoinen taivaanrannanmaalari ja eikä minulla oikeasti ollut käsitystä siitä, mitä suunnittelijalta vaaditaan.

Vaikken ole tekstiilisuunnittelun parissa kokopäivätöitä tehnytkään, on nykyinen työni oikeastaan luonnollinen jatkumo tekstiilisuunnittelija- ja opettajaopinnoilleni. Lisäksi käsitykseni luovuudesta on laventunut vuosien varrella ja mielestäni luovuus näkyy arjessani joka päivä. Tarvitsen päivittäin työssäni kekseliäisyyttä ja luovaa ongelmanratkaisukykyä, työtehtävästä ja projektista on edettävä ketterästi toiseen ja samalla tartuttava toimeen. Työssäni on rutiineja ja puurtamista, mutta samanaikaisesti tarvitaan jatkuvaa päätöksentekoa, kekseliäisyyttä ja avointa ajattelua. Sitten aina välillä työtehtävissäni pilkahtaa pieni siivu sitä perinteistä hauskaa luovuutta, sellaista vapautta, jona luovuuden 18-vuotiaana, juuri kuvataidelukiosta valmistuneena käsitin. Viime syksynä sain tehtäväkseni suunnitella suosikkisukkalankaamme raitavärit.

Yksi suosituimmista työpaikkani maahantuomista langoista on sukkalanka Ville. Ville on perussukkalanka, joka sopii suomalaisten neulojien suosimiin paksuihin saapassukkiin. Suunnittelin alunperin yksivärisen Villen värikartan ja melkein vuosi sitten päätimme, että haluamme yksivärisen Ville-langan seuraksi moniväriset Raita-Villet. Raidoittuvat sukkalangat ovat olleet suosittuja jo monta vuotta ja Raita-Villeen päätimme ottaa väritykset, jotka ovat selvästi raidallisia ja sopivat monenlaiselle sukankuluttajalle. Mietin värejä muiden töiden ohella ja lomassa, sitten yhtenä päivänä viime syksynä valitsin väriyhdistelmät. Tein muutaman lopullisen väriluonnoksen, joille näytettiin vihreää valoa. Suunnitteluprosessi ei siis ollut mystisen taiteellinen vaan enemmänkin käytännöllinen ja nopea. Toisaalta siihen samalla yhdistyy vuosien kokemus lanka-alalta ja hyvä värien taju (oma kehu, paras kehu).

Mutta että olenkin tyytyväinen lopputulokseen! Yleensä raidoittuvat langat ovat mielestäni vähän hankalia, koska useimmiten raitavärien joukossa on värejä joista en välitä. Nyt tykkään kaikista näistä viidestä värivaihtoehdosta, tietty, koska olen suunnitellut ne itse. Eikä neljässä muussakaan vikaa ole :)  Raita-Villeistä on suunniteltu neulottavaksi sukkia ja raitojen leveys on 2-3 kerrosta naisten sukkakoon 48 silmukalla. Sateenkaarilankoja on markkinoilla paljon, mutta halusin Ville-sateenkaaresta lempeän lämpimän värisen ja mielestäni onnistun siinä. Oma suosikkini on kuitenkin tuo kuningatarhillomainen violettisävyinen.

Raita-Villet saapuivat vihdoin Suomeen vihdoin pari viikkoa sitten. Nyt käytän törkeästi omaa blogiani mainostamiseen ja vinkkaan, että vielä tänään kaikissa Lankamaailmoissa Raita-Villet ovat tutustumistarjoushintaan 2 kerää 10€. Helsingin Lankamaailmassa ja verkkokaupassa tarjous on voimassa vielä huomenna sunnuntaina 12.6.

You may also like

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.