Kirjamessuilla

Eilen vierähti muutama tunti Helsingin kirjamessuilla. Messujen anti ei ollut mielestäni tänä vuonna yhtä runsas kuin viime vuonna, jolloin tein messuilta hienoja löytöjä. Kansatieteelliset teokset ja tekstiilialan kirjat olivat tänä vuonna hyvin hinnakkaita. Jotakin kuitenkin löysin ylihinnoiteltujen kirjojen joukosta. Tänä vuonna kulutin messuilla vain 40 euroa!

Me neulomme -kirja vuodelta 1950 sisältää ohjeita niin naisten kuin miesten ja lastenkin neuleisiin. Jotenkin muistelin, että minulla olisi ykkösosa kotona hyllyssä, mutta eipä ollutkaan (ai kenellä on liikaa kirjoja?!). No, eipä ensimmäistä osaa messuilla näkynytkään.

Kirjan hauskin ohje on mielestäni leopardikuvioinen muhvi ja päähine. Leopardikuviota neuloessa täytyy kyllä olla tarkkana. Kokonaisuus kävelypukuineen on kyllä aika ihana.

Kovakantinen neulonta- ja kudontaopas vuodelta 1950 tarttui myös mukaan:

Kirjasta löytyy muunmuassa kauniita perinteisiä kirjoneuleita:

Löysin myös kaksi sidosoppivihkosta, joista vanhempi on todellinen aarre. Fraktuuralla vuonna 1891 painetun vihkosen alkusanat on kirjoittanut Fredrika Wetterhoff. En ole suuremmin vielä vihkosen sisältöön tutustunut, mutta se vaikuttaa varsin mystiseltä.

Nykyhetken kankaita -vihkonen on julkaistu vuonna 1944. Oppaan takoituksena oli innostaa kutomaan kotona pukukankaita. Oppaassa neuvotaan millaisia kuituja voi käyttää vaatetuskankaisiin. Kuiduista mainitaan muunmuassa ketunkarva, kissankarva ja hiukset. Kankaaseen voi laittaa esimerkiksi puolet hiuksia ja puolet lampaanvillaa, tällöinkin pukukankaasta tulee kaunista ja taipuisaa.

Viimeisimpänä herkkuna lisä opaskirjakokoelmaani:

Mainio opaskirja vuodelta 1929!

Messuilla pohdin sitä, miksi ei juuri ole naisten omistamia antikvariaatteja. Tai jos onkin, niin ne myyvät aivan samaa tavaraa, kun miesten omistamat antikvariaatit. Missä ovat ne antikvariaatit, jotka eivät ole erikoistuneet sotakirjallisuuteen ja dekkareihin, vaan vanhoihin ja neulekirjoihin ja kulttuurihistoriaan? Jos raha ei olisi ongelma, olisi kiva pitää naisellista antikvariaattia, jossa olisi myytävänä juuri sitä kirjallisuutta, josta itse pidän. Lisäksi antikvariaatin sisutus olisi kotoisa, siellä olisi upottavia nojatuoleja kirjojen tutkailemista varten, kauniita tekstiilejä ja taustalla soisi vaikkapa Marlene Dietrich.

Messuilla jäin itkeskelemään Riitta Pylkkäsen Barokin pukumuoti Suomessa -kirjan perään. Kirjasta pyydettiin 60 euron hintaa. Myös Nordiska Museetin julkaisema 1700-tals textil i Nordiska Museet jäi ostamatta huikean 100 euron hintansa vuoksi.

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published.