Spiraalibaskeri

Kiiltävä ja kirkkaanvärinen lanka tarvitsee mahdollisimman yksinkertaisen mallin. Siksipä päädyin virkkaamaan Gjestalin Tinde-langasta aivan perusbaskerin. Tinde on koostumukseltaan villaa ja tenceliä (50%/50%).

Baskerin juju on se, että pylväät on virkattu edellisen kerroksen silmukoihin vain takareunasta, niin että baskerin päälaelle muodostuu kaunis spiraalikuvio.

Baskeri on virkattu kaksinkertaisesta langasta 6 mm:n virkkuukoukulla. Lankaa meni noin 150 grammaa. Testasin baskeria viikonloppuna ja se sopii mainiosti näihin nollakeleihin. Toivoisin, ettei tarvitsisi enää vaihtaa täysvillaisiin asusteisiin taikka paksuun untuvatakkiin. Kevät, tule, tule jo! Haluaisin vaihtaa bussi- ja ratikkakyydin fillarointiin ja saappaiden sijaan käyttää balleriinoja ja varvastossuja…

***

Maaliskuu alkoi tänään ja sitä myötä Muovikassiton maaliskuu (lisää Sillä mennään mitä on -blogissa). Kuukauden ajan on siis tarkoitus seurata omaa kulutuskäyttäytymistään ja aktiivisesti kieltäytyä tarjotuista muovipusseista ja käyttää tavaroiden kuljettamiseen ekologisesti kestävämpiä ratkaisuja.

Itse olen käyttänyt kierrätyskankaisia kauppakasseja koko aikuisikäni, mutta viime aikoina on tullut vähän lipsuttua, kun onkin tullut käytyä kaupassa hetken mielijohteesta. Jatkossa lupaan pakata aina laukkuun kangaskasseja mukaan. Pitkäkahvaiset kangaskassit kulkevat niin kätevästi olallakin!

Lempparikangaskassini ovat paksua puuvillaa, usein pomsisidoksista. 1960-70-luvun painokankaista tehdyn kangaskassin voi huoletta heittää koneeseen 60 asteen pesuun pyyhkeiden kanssa.

Vielä pitäisi tehdä hedelmille ja vihanneksille sopivia pusseja, ettei kaupassa tarvitsisi hedelmäpussejakaan ottaa. Toisaalta jos en löydä sopivaa kangasta kotoa, niin se saa jäädä siihen, että jostain vanhaa valoverho- tai pitsiverhokangasta löydän.

You may also like

23 Comments

 1. Hyviä juttuja :) Baskerin sininen on puhutteleva!

  Joo, ekoasiat on oikein. Olen joskus tehnyt hedelmä- ja vihannesostoksiin valoverhopussit, mutta tarrahintalaput eivät niissä pysy :( Pitäisi ehkä ommella pieni kangaspala pussin kylkeen, johon tarra tarttuu. Keksitkö sinä toimivamman systeemin?

 2. Zepa, mäkin olen innostunut tuollaisesta kirkkaasta petroolista!

  Pirle, ole muiltakin kuullut, ettei tuossa valokankaassa tarrat oikein pysy. Itselläni ei ole mitään supervinkkejä, mutta katsotaan. Jos muilla on hyviä vinkkejä, niin niitä otetaan mielellään vastaan.

 3. Mulla on valoverhoa reilu pala, josta olis tarkoitus vääntää hedelmäpusseja. Asiantuntija saa tulla opastamaan ;)

  Tarrajutun aattelin hoitaa niin, että leikkaan jostain muovipullosta tms. palasen kovempaa muovia, ja kiinnitän sen sitten pussiin kiinni.

 4. Muovikassittomuus sopii myös mulle, kangaskasseja olen tehnyt ja käyttänyt vuosikausia. Mutta on mulla myös ostettu apukassi, semmonen joka menee pieneen tilaan ja omaan pikkupussukkaan ja mahtuu käsveskaan, näppärä, aina mukana.

  Noita vihannespusseja en ole tehnyt mutta jossain oli sellanen vinkki, että laittaa siihen pussiin jonkun muoviläpyskän roikkumaan ja siihen voi sitten liimailla niitä hintalappuja. Ne tarrat pitäis sitten siitä irrotakin, pitää varmaan testata mikä materiaali parhaiten toimii.
  Ehkä joku muovipurkin kannesta leikattu sopiva pala?

  Kirsikka

 5. Hevit voi kantaa kotiin pullapuolen paperipusseissa, ellei niitä viherosastolla ole. Ja aina kannattaa pyydellä myyjiltä paperipusseja valikoimaan; kun kyllin kauan ja moni rummuttaa, niin toivomus voi mennä jopa perille.

 6. Tarrahintalapuista vielä… jos en osta paljoa vihanneksia tai hedelmiä, pidän tarralapun kädessäni tai kiinnitän johonkin, josta saan sen käyttöön kassalla. Kassat ovat ottaneet laput vastaan, kun olen selittänyt, etten viitsi kiinnittää sitä pussiin/hedelmään, ettei tarra tartu vahingossa hihnalle :-).

 7. Valoverhoista tehtyjä hevi-kasseja löytyy mm. Hakaniemen ekolosta, 6e ja hyvin on toiminut! Hintalapputarra pysyy tarpeeksi hyvin, joskaan ei loistavasti. Ja voihan sen hintalapun tuikata johonkin toiseen tuotteeseen kiinni, vaikka maitotölkin toiselle laidalla…

  Milena

 8. Toi baskeri on todella kaunis! Mä olen ihastellut jo monen ihmisen baskereita, ja tahdon kanssa oman! :)

 9. Tuntuu muuten siltä, että kaikki käsityöihmiset ovatkin olleet jo ennestäänkin hienosti omia kasseja käyttäviä mutta meitä tumpeloita varten pitäisi kyllä hedelmätiskeillä olla ihan myynnissä kestohedelmäpusseja jotka voisi ottaa mukaan! :)

  ps. ja erittäin kaunis baskeri!

 10. Ihana baskeri.

  Olen tehnyt hedelmäpussit valoverhosta, hyvin toimii. Otan niihin myös pikkusälät kuten lankarullat. Pyrin muovikassittomaan ja purkittomaan elämään. Onneksi älyttiin alkaa tehdä viilit ja jogurtit itse.

 11. Ja minäkin laitan hedelmien tarralaput vaikka riisipakettiin ja sanon kassalla, että tossa on.

 12. Ihana baskeri.Olen tehnyt hedelmäpussit valoverhosta, hyvin toimii. Otan niihin myös pikkusälät kuten lankarullat. Pyrin muovikassittomaan ja purkittomaan elämään. Onneksi älyttiin alkaa tehdä viilit ja jogurtit itse.

 13. Hattukin on nätti, mutta tulin ilmoittamaan et kumpulan kyläjuhlat on nyt 22.- 23.5. ainakin kuulopuheen mukaan näin alustavasti. Pistähän ylös kalenteriis ;)

 14. Mari, vois pitää jossain vaiheessa hedelmäpussitalkoot. Mun Berninaakin saa tulla lainaamaan (mun valvovan silmän alla :) )!

  Kirsikka, mullakin on yksi ostettu kauppakassi, koska se menee pienenä niin kätevästi pieneen olkalaukkuunkin. Mä haluaisin, et nuo hedelmäpussitkin vois kätevästi pyöräyttää pesukoneessa. Niiden pitäis siis olla mahdollisimman yksinkertaisia ja kestäviä.

  Maaru,pullapusseissa taitaa melkein aina olla se muovi-ikkuna? Isommissa kaupoissa onneksi alkaa olla noita bio- ja paperipusseja ihan sääntönä.

  Ninnu, kiitos! Ja useinhan muuten ei edes tarvitse montaa pussia: voi punnita erikseen ja laittaa samaan pussiin.

  Milena, olen sen verran ylpeä, et tuollaiset jutut pitää tehdä itse :D

  Usvis, kiitos. Baskerit ovat mielestäni tosi jees ja ovat olleet viimeiset 15 vuotta ainoita päähineitä, joita suostun käyttämään :) Tosin nyt ostin kesähatuksi armeijahenkisen lippiksen, saa nähdä mihin tämä johtaa…

  Noora, noita kestohedelmäpusseja tosiaan pitäis olla myynnissä hevi-osastoilla!

  Matroskin, pitäisi kyllä kokeilla tuota viilien ja jugurttien tekemistä. Se on niin helppoakin ja olis vähemmän kaupasta raahattavaa.

  Marja, olen jo tiirannut tuon päivämäärän joskus kuukausi sitten Kumpula-sivuilta :) Eli olen ehdottomasti tulossa!

 15. Kerran näin kun jollakin oli valoverhopussi tms. niin oli laittanut hintalaput kiristysnaruun. Eli taittanut hintalapua niin, että viivakoodi oli kuitenkin luettavissa. Helposti saa varmaan poiskin siitä.

  heidi

 16. Hauska baskeri – Tindeä on minullakin, ja jotain tuollaista pitäisi tehdä.

  Tein Villimarjatar-huivin, ja suklaata olisi kiva lähettää:)

  Huivi on Ravelryssä (Piriel), jonne voit jättää esim. spostiosoitteen tai sitten pistäydy blogissa!

 17. Hei, onko sinulla ohjetta baskeriin ? Haluaisin tehdä tämän tyttärelle, joka näytti tämän kuvan jo vuosia sitten ja pyysi että tekisin, vaan se sitten unohtui.

Leave a Reply

Your email address will not be published.