Kukallinen kesäleninki

Olen innostunut muutaman viime kuukauden aikana ompelusta ihan uudella tavalla ja olen tehnyt enemmänkin arkisia käyttövaatteita kuin juhlatamineita. Tämän kesän suosikkileninki ja ehkä kaunein ikinä ompelemani vaatekappale valmistui jo reilu kuukausi sitten, mutta ehdimme ikuistaa sen kuviin vasta toissapäivänä (Miehelle taas kiitos kuvista!) kävellessämme Unioninkatua Kauppatorille päin. Unioninkatu on muuten mielestäni yksi Helsingin kauneimmista kaduista. Illan ohjelmana oli Kieltolaki-aiheinen illallisristeily, joka oli ihan hauska kokemus ja hintansa väärti. Tärkeintä tietty oli, että ruoka ja seura oli hyvää!

Kaavat Crepe -leninkiin tilasin Colettelta jo viime vuoden puolella, koska olen tykästynyt kietaisuleninkeihin. Ja tässä mallissa kietaisuosa onkin takana!  Lisäksi malliin kuuluu sivusaumoihin piilotetut syvät taskut. Leningin kangas on kevyttä puuvillapopliinia ja olen ostanut sen vuosia sitten (ehkä 2005?) Eurokankaan alepöydästä hintaan 3 euroa/metri. Muistan ajatelleeni kankaasta kellohametta ja nyt olikin hieman haasteellista saada kangas riittämään leninkiin, varsinkin kun halusin kohdistaa edes jotenkuten isot kukkakuviot. Kangasta sai kyllä väännellä hetken jos toisenkin (lue: muutaman tunnin), mutta onnistuin! Tässä on  kaikki mitä kankaasta jäljelle jäi, aivan silppua vaan:

Crepen ohje on ihan superhelppo ja ohjeet ovat hyvin havainnolliset. En tehnyt lakanakankaista protoa, koska ajattelin, että tämä leninki saa toimia protona. Suunnitelmissani oli siis toteuttaa sama leninkimalli punapallollisesta puuvillakankaasta ja olenkin siitä saanut jo valmiiksi noin kaksi kolmasosaa. Katsotaan milloin loppuosa valmistuu.

Tein kaavat koossa 10 ja tein työn edetessä vain vähäisiä muutoksia: lisäsin 1 cm:n yläosan pituuteen vyötärölle, vähensin 1 cm:n olkapäiltä (etu- ja takakpl:n puolelta), muokkasin kädentienlinjaa suoraviivaisemmaksi (eli mielestäni kauniimmaksi) ja lisäsin helman pituuteen 5 cm. Colette-kaavat on suunniteltu hieman kurvikkaammille naisille (c-kuppi)  kuin monet muut kaavat. Vaikka oma kuppikokoni on aika monta kirjainta C:stä vielä eteenpäin, leninki istuu rintavarustuksen kohdalta kauniisti ja rintalaskokset tulevat oikeisiin kohtiin. Pieni miinus on, että leninki on vähän reilu vyötäröltä, vaikken kropaltani mikään tiimalasi olekaan. Tosin sisäänottoja vyötärölle pystyisi tekemään helposti.

Pääntie ja kädentiet viimeistelin ohjeen mukaan tukikankaalla tuetuin alavaroin. Päädyin kiinnittämään kädentien alavarat vielä käsin pienin etupistoin noin 4 cm päähän kädenteiden reunasta. Eivät ainakaan alavarat lepata kädentien ulkopuolelle! En vuorittanut mekko, vaikka näin ohuen puuvillan kanssa se olisi voinut olla ihan järkevää. Jos kiinnostuit tästä leninkimallista, kannattaa katsoa vaikkapa Gertien Crepe-aiheiset postaukset. “Crepe Colette” Flickr -haulla näkee miten malli sopii erilaisille ruumiinrakenteille ja miten erilaiset kankaat toimivat mallissa.

Kangas on todellakin kevyttä ja helposti tuulen mukaan lähtevää:

Leningin erikoisuus on sen kietaisutakaosa, leikkaus tuo myös mielenkiintoa muuten yksinkertaiseen malliin:

Lopuksi hieman hiusangstia: Minua harmittaa suunnattomasti, etten osaa tehdä piikkisuoraan, päätäpitkin menevään tukkaani mitään kampauksia.  Nyt olkapäille ulottuva tukka on joko vain tyhmästi auki  tai sitten yksinkertaiselle ponnarille sitaistuna. Minulla on kyllä lämpörullat, mutta niillä en saa aikaiseksi kiharoita, jotka kestäisivät pidempään kuin kaksi tuntia. Tyydyn siis ihailemaan muunmuassa Ulrikan upeita kampauksia (ja meikkejä myös!).

You may also like

16 Comments

  1. Jatta, kiitos! Tuo ohje on aloittelijalle eikä ole mikään kamalan vaikea. Tosin kyllä se surauttamista enemmän vaatii keskittymistä :) Toisaalta, jos on tottunut neulomaan, tuntuu ompelu ihan kamalan nopealta tavalta tehdä uusia vaatteita! Tuo laittamasi tukkalinkki onkin hyvä, pitääkin testata.

 1. Tosi sievä liehahtelevainen! Odotan kuvia siitä pallokuosisesta myös!

  Tukka-angstissa menee nää jutut aina tasan niin päin, että jos itellä on, sitä ei halua. Mä antaisin luonnonkiharan vähiten tarjoavalle heti, jos saisin suoran tilalle. Mulla on jopa suoristusraudat, mutta eihän niiden kanssa jaksa turata, varsinkin kun oma suoristus ei ole koskaan niin hyvä kuin kampaajan laittama.

  1. Zepa, noinhan se menee, että harvoin on itse tyytyväinen. Parhaiten mun hiuslaadulleni tuntuu sopivan lyhyt, aivan suora polkkatukka, mutta kun sitä ei taas saa kiinni millään. Pitää ehkä jatkaa harjoituksia.

 2. Onpa kaunis mekko. Sinä olet taitotasolla ihan eri asteella kuin me satunnaiset ompelijat ja sen kyllä huomaa lopputuloksesta.

  1. Kiitos kehuista! Tuo malli on tosiaan hyvin yksinkertainen eli vaikka ei jaksaisi turata pikkuisten yksityiskohtien kanssa, on tuo mekko hyvin helppo ommella.

 3. Mielettömän kaunis kolttu, hyvä sinä! Täällä toinen kietaisumekkojen ystävä arpoo, josko Crepen kaavan raatsisi tilata. Vähän hiertää nuo yli kymmenen dollarin postikulut. Mutta jos vaikka jonkun toisen kaavan siihen samaan pakettiin…

 4. OI! Tulee äitini mieleen ja 50-luku. Mekko sopii sulle ku nappi takkiin.
  Hiuksista…, sopisko sulle sillai ohimoilta ylös taakse kiinnittäen; samalla hiuksia kiertäen? Sellanen pantakampaus.

 5. Hej!
  I saw you were featured at the Colette Patterns blog. Congratulations. :) I like the “kangas” very much for your Crepe dress. I’ve made one too.

  Please visit my blog + store if you feel like it, too bad that you just missed my Sewaholic giveaway though. ;)
  /Agneta
  http://mrsbaoblog.blogspot.com

 6. Moi! Ajattelin kysäistä, että oliko noiden kaavojen tilaaminen jenkeistä hankalaa, tuliko isoja tullimaksuja jne? (Oletan, että tilasit Coletten nettisivuilta.) Olen nimittäin miettinyt tämän samaisen mekon kaavan tilaamista..

  1. Tilasin tosiaan kaavat suoraan Colettelta. Itseasiassa tilasin juuri kolmisen viikkoa sitten kaksi kaavaa lisää (Colettella oli alennusmyynti) ja vaikka paketin päällä luki sen arvo eli 36 dollaria, ei kirje ollut jäänyt tulliin vaan tuli suoraan minulle. Tosin olen ymmärtänyt, että on vähän tuurista kiinni, että mitkä tulee perille ilman tullausta ja lisämaksuja, mitkä taas ei. Toimitus on nopea, mulle kaavat saapuivat 10 päivässä, vaikka oli pääsiäinenkin välissä.

Leave a Reply

Your email address will not be published.