Täydellinen kesäkombo: Pitsihuivi, rusettipusero ja taskullinen hame

Piipahdimme pari viikkoa sitten kesäloman alussa Berliinissä. Tällä kertaa viikon ainoa lankakaupparetkikohde oli Hand Made Berlin, joka on muuten muuttanut uuteen osoitteeseen. Samassa osoitteessa sijaitsee nyt laadukas kahvila ja piskuinen lankakauppa. Matkaseuran mukaan kahvilan espresso ja tuorepuristettu appelsiinimehu olivat aivan mainioita. Lankapuolella ei ole kovin montaa lankamerkkiä tai -laatua, mutta valinnanvaraa kuitenkin on. Haksahdin ylelliseen Ito Serishin -silkkilankaan, jota pitkän harkinnan jälkeen raaskin ostaa kaksi vyyhtiä huivia varten. Ostamani väri on 250 Chocolate, jota ei jostain syystä tuolla värikartassa ole. Lisäksi Chocolate ei ole ruskeaa vaan violettia, hmm…

Vaikka lanka on ihanaa ja valmis huivi on ylellisen pehmeä käyttää, oli langan neulominen raivostuttavaa: Lanka koostuu toisiinsa liisteröidyistä (kierrettä ei ole) säikeistä ja lanka halkeilee siksi todella helposti neulottaessa. Minulla olikin neuloessa koko ajan vieressä virkkuukoukku, että voin kaivella silmukoita täysiksi muutamaa kerrosta alempaa.

Huivin malli kehittyi neuloessani, aloitin muutamalla silmukalla ja muutaman kerroksen jälkeen aloitin sitten vasempaan reunaan reunapitsin.  Kun ensimmäinen vyyhti oli melko lopuillaan, neuloin korkeudessa pari mallikertaa lisäämättä silmukoita työn leveyteen. Kun aloitin toisen vyyhdin, tein samoin. Sitten vähensin silmukoita samaan tapaan kuin huivin alkupuolella lisäsin.

Koska Serishin -langasta neulottu neulos oli jo valmiiksi rentoa ja “avautunutta”, en pingottanut valmista huivia, vaan vain kostutin sen suihkupullolla ja levitin huivin mittoihinsa pyyhkeiden päälle  kuivumaan. Vielä tekniset tiedot: huiviin meni Ito Serishin -lankaa meni kaksi vyyhtiä eli yhteensä 80 grammaa. Käytössä oli 4 mm bambuinen pyöröpuikko sekä työn alussa ja lopussa kaksi 4 mm:n sukkapuikkoa.

Vaikka tämä huivini ei ole mitenkään kamalan yksilöllinen ja samantyyppisiä malleja on varmaan paljon, nauratti silti tämä pari päivää sitten julkaistussa Knittyssä olevat huivimalli.   Ja tänään silmiini osui Pettine-huivimalli ja ihastuttava Semele. Ovat kovin suosittuja tällä hetkellä nämä sivuittain neulotut pitsireunaiset huivit.

Kuvissa on myös kaksi ompelemaani vaatekappaletta, pusero ja hame. Kumpikin oli mukana jo Berliinissä eli niitä on paljon käytetty ja mallit on hyväksi havaittu. Perhospaitaan sain kankaan Anopilta, joka oli ostanut kankaan joskus juhlapaitaa varten. Kangas on eläväpintaista ja raskasta polyesteria, joten tein puserosta mahdollisimman ilmavan. Pusero on tekokuituisesta materiaalistaan huolimatta yllättävän mukava käyttää, tosin en 30 asteen helteessä tuota päälleni kyllä laittaisi.

Paidan kaavana käytin Sorbetto-topin kaavaa koossa 10, mutta jätin siitä etulaskoksen pois, korotin kädentietä ja levensin olkaa  hihaa varten. Hihan piirsin vapaalla kädellä (tosin ei ehkä olisi kannattanut) ja tein lakanakangasproton (tämä kannatti, puserokangasta oli aika hintsusti). Sovitin hihaa sitten kolmeen kertaan, ennen kuin se istui tarpeeksi hyvin. Puseron hihansuut ja pääntie on viimeistelty puserokankaasta tehdyllä vinonauhalla. Voin muuten kertoa, että Prymin vinonauhalaitteellakaan polyesterikankaasta ei saa kovin pysyvää vinonauhaa! Koristeeksi paitaan tein irroitettavan kangasrusetin. Pidän tuosta perhoskuviosta ja paidan yksinkertaisesta mallista todella paljon.

Taskuin varustetun a-linjaisen hameen kangas on eläväpintaista paksua puuvillasekoitetta ja sen ostin kesän alussa Turun Jättirätistä.  Hameen kaava on Jokatyypin kaavakirja 2 -kirjasta. En oikeastaan muuttanut L-kokoista kaavaa juuri lainkaan: lisäsin alalantiolta helmaan etu- ja takakappaleen sivuihin noin 1 sentin leveyteen. Tykkään Jokatyypin kaavakirjoista ihan hurjasti, ekassa osassa on enemmän perusjuttuja, jotka helpottavan aloittelevan ompelijan työtä kummasti. Toisesta osasta on paljon hyötyä vähän kokeneemmalle ompelijalle.

Ja sitten lopuksi todellisuus hartaasti neulotusta pitsihuivista: Tällä tavoin pitsihuivit ovat useimmiten käytössä, eivät todellakaan kauniisti olkapäille levitettynä vaan rutussa moneen kertaan kaulan ympäri kiedottuina :)

You may also like

5 Comments

  1. hei, hieno huivi, väri on kivasti violettimasta. :) ei kuitenkaan ole liian voimakasta vaan jopa murretun sävyinen.

  2. Kiitos. Tuo violetti on omasta mielestänikin tosi kiva sävy, koska sitä voi kätevästi yhdistää moniin muihin väreihin. Yhdenlainen epäväri siis :)

  3. Kauniita kuvia, ja ihana puserokangas!

    Oletko muuten ostanut vinonauhalaitteen Suomesta? Vinkkaisitko mistä? Mulla on ollut sellainen hankintalistalla jo pitkään, mutta en ole löytänyt.

  4. Olen ostanut vinonauhalaitteen Nappitalosta (www.nappitalo.fi) Helsingistä, jossa on ainakin neljää eri levyistä laitetta. Hinta oli muistaakseni 12 euroa. Minulla on 18mm ja 24mm leveää nauhaa tekevät laitteet, ovat hyvät leveydet vaatteissa.

  5. Kiitos tiedosta! En eksy Nappitaloon kauhean usein vaikka pk-seudulla asunkin. Täytyy poiketa.

Leave a Reply

Your email address will not be published.