Arvon hekin ansaitsevat

Siinäpä se. Sillä aikaa kun Sotilaskotiliitto pyörittää Operaatio tuntemattoman sotilaan villasukat -kampanjaa, on pienemmässä mittakaavassa käynnistetty Sivarisukka -kampanja siviilipalvelus- ja totaalikieltäytyjämiehiä varten.

Jälkimmäiseen minäkin osallistun, mutta en siksi, että olisin pasifisti. Ymmärrän kyllä armeijan tärkeyden Suomelle, mutta samalla olen sitä mieltä, että on aivan käsittämätöntä, ettei tähän mennessä ole esitetty järkevämpää ja tasa-arvoisempaa käytäntöä kuin tällä hetkellä käytössä oleva asepalvelusjärjestelmä. Se, että puolet ikäluokasta on asevelvollisia ja valtion palveluksessa naurettavalla päivärahalla 6-13 kuukautta ainoastaan sen takia, että ovat syntyneet miehiksi, on hyvin epäoikeudenmukaista.

Koska minulla ei ole hyviä käytännön ideoita järjestelmän muuttamiseksi, teen sitten  muunlaisia pieniä tekoja, neulon villasukat. Toivottavasti useammatkin.  Siviilipalvelusmiehet ja totaalikieltäytyjät ovat villasukkansa ansainneet siinä missä varusmiehetkin. Haastan kaikki blogini lukijat neulomaan ainakin yhden sukkaparin. Jos sukkien neulominen ei onnistu, voi neuloa myös muuta.

You may also like

6 Comments

 1. Tähän voisi lisätä myös sen, että koko ikänsä ulkomailla asuneet, mutta syntymässään vain Suomen kansalaisuuden saaneet joutuvat kutsuntoihin ja asepalvelukseen Suomeen, jos eivät halua valehdella mitään vapautukseen oikeuttavaa… Reilu peli. Vaihtoehtona on luopua Suomen kansalaisuudesta ja siitä hyvästä joutuu maksamaan paperikuluja reilu 400 euroa…

  Nimim. erään norjalais-suomalaisen perheen keskusteluja sivusta seurannut.

 2. Joo-o, tuo vasta kummaa menoa onkin!

  Olen tässä tänään herkutellut ajatuksella, että naisille pitäisi olla tasapuolisuuden vuoksi vähintään kuusi kuukautta kestävä pakollinen emäntäkoulu, jossa kokattaisiin, silitettäisiin ja hoivattaisiin. Sillä kyllähän se nyt kuuluu naiselle, kodista ja lapsista huolehtiminen, eihän tämä maa muuten pystyssä pysy.

 3. Minä (sivarin vaimo) ajattelen, että olen tehnyt oman velvollisuuteni isänmaata kohtaan, kun olen synnyttänyt kaksi lasta ja hoitanut heitä kotona yhteensä neljä vuotta. Ei ole kotihoidontuella eleleminen sen herkumpaa kuin asevelvollisten päivärahallakaan ;-). Tosin, lisääntyminen ei ole naisille samanlainen pakko kuin maanpuolustusvelvollisuus miehille, joten eihän se eihän se ihan tasapuolista ole… Jospa me naiset saamme ihan tarpeeksi kärsiä nahoissamme siitä tosiasiasta, että miehille maksetaan samasta työstä (samalla koulutuksella) keskimäärin enemmän kuin naisille?

 4. Sort of Pink, mukavaa :)

  Punavius, loistavaa!

  TiiQ, minun mielestäni naisten asemaa raskauksien myötä ei voi verrata miesten pakolliseen asepalvelukseen. Kuten sanoit, lisääntyminen ei ole pakollista.

  Ymmärtääkseni ei myöskään ole mitenkään vedenpitävästi todistettu, että miehet saavat samasta työstä parempaa palkkaa kuin naiset. Sen sijaan miehet tekevät usein pidempiä työpäiviä ja ovat esimiesasemassa, jolloin näennäisesti sam työ muuttuukin toiseksi. Naisten ja miesten tasa-arvoasioissa löytyy varmasti kummastakin paljon parantamisen varaa. Tämä aihe on sellainen upottava suo, jolle en halua mutu-tuntumallani lähteä.

Leave a Reply

Your email address will not be published.