Kulttuuri(?)elämyksiä

Musiikkivideoista ja elokuvista:

Eilen tuli taas mieleen, että voin hyvin ymmärtää pikkulasten tarpeen katsoa yhtä Muumi- tai Disney-videota uudestaan ja uudestaan. Minulle samanlaisen reaktion herättää Rammsteinin Stripped -musiikkivideo. Saksassa ilmestyessään suuren kohun aiheuttanut video on koottu Leni Riefenstahlin Olympia -elokuvista (Saksaksi Fest der Völker ja Fest der Schönheit). Klipit ovat yhdistetty kekseliäästi rytmikkääksi kuvasarjaksi, joka etenee toimivasti musiikin rytmissä. Rammsteinin biisi on yksi suosikeistani ja video on loistava. Mitä muuta voi toivoa?;)

Olympia -elokuvat ovat taiteellinen katsaus Berliinin vuoden 1936 olympialaisista. Ehkä tärkeintä noissa elokuvissa on mielestäni se, että ne estetisoivat urheilun, näyttävät ihmiskehon kauneimmillaan.

Olympia -elokuvat ovat (yllätys, yllätys) leimattu natsipropagandaksi ainakin Saksassa. Itseäni vain raivostuttaa tuollainen puusilmäisyys. Kyllähän elokuvat voi nähdä “saksalaisen ylivertaisen ihmisrodun ylistyksenä”, vaikkakin elokuvissa näkyy myös eksoottisempia urheilijoita. Mielestäni elokuvat ovat oikeasti toimivia, kauniita ajankuvia. Natsisyytösten sijaan on jäänyt huomaamatta, että Olympiat esittävät urheilijat tavallisia, normaalikroppaisina ihmisinä. 1900-luvun ensimmäisellä puoliskolla urheilu oli vielä harrastus, huippu-urheilijatkin kävivät normaaleissa päivätöissä. Olen edelleen tyytyväinen siitä, että Olympiat tuli käytyä katsomassa Elokuva-arkistossa vuosi sitten.

Lisää informaatiota Riefenstahlin elämästä ja tuotannosta tuolta: Riefenstahlin virallinen kotisivu

Romaaneista:

Eilen luin Enni Mustosen uuden romaanin Mustasukkaiset. Mustonen kirjoittaa hyvällä tavalla vanhahtavia romanttisia romaaneja. Tämä uusi, toiseen kirjaan päässyt sarja kertoo helsinkiläisnaisten kohtaloista 1800-luvun loppupuolella ja 1900-luvulla. Sarja vetää vertoja ikisuosikkini Hilja Valtosen 1900-luvun alkupuolella kirjoittamille viihderomaaneille.

Musiikista:

Jos haluat kuunnella musiikkia netissä, niin käy katsomassa mitä Pandora-ohjelma tarjoaa. Musiikkitarjonta on vielä suppeahko, mutta amerikkalaista musiikkia Pandora soittaa kuuliaisesti.

You may also like

3 Comments

  1. Jee! Yleensä harva ymmärtää Valtosen kirjojen parhautta.Mulla on kirjahyllyssä jo kokoelma Valtosen romaaneja, mutta monta vielä puuttuu. Voisin siis tehdä vaikkapa lahjalistan blogiini. ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published.