Lukemisesta ja kirjoista

Lukuharrastukseni on ollut vaihtelevaa siitä lähtien, kun työllä ja tuskalla seitsemän vanhana opin lukemaan. On kausia, jolloin en lue muuta kuin tietokirjallisuutta, välillä taas on kausia jolloin uppoudun täysin kaunokirjallisuuden pariin. Kuten esimerkiksi nyt. Sunnuntain jälkeen olen lukenut äidiltäni lainaamaani Diana Gabaldonin Muukalainen-sarjaa 1500 sivua.

Suhtautumiseni kirjallisuuteen ei ole yksiselitteinen. On luonnollista lukea tietokirjallisuutta, osaksi omasta halusta, mutta välillä myös pakosta opintojeni takia. Tietokirjallisuuden lukemisesta on kiistatonta hyötyä. Tietokirjojen lukeminen on lisäksi helppoa, voi lukea sivun tai luvun jäämättä kirjaan koukkuun. Toisin on hyvän* kaunokirjallisuuden laita. Siihen uppoaa täysin ja kaikki muu, kuten opiskelu ja käsityöt, jää hunningolle. Kaunokirjallisuus on hyvää ajanvietettä, mutta tuottaako se yhtään mitään? Onko siitä samanlaista HYÖTYÄ kuin tietokirjallisuudesta tai käsitöiden tekemisestä? Esimerkiksi Helsingin yleisistä kaivoista** on hyödyllistä tietää ihan ajankuvan vuoksi ja neulomani kaulahuivi lämmittää, mutta mihin tarvitsenkaan tietoa fiktiivisestä

rakkaustarinasta 1700-luvun Skotlannin Ylämaalla?

Gabaldonin Muukalainen-sarjasta vielä sen verran, että sarjan tyyliä voisi kuvailla Kaari Utrion kirjojen kaltaisiksi, tosin seksiä Gabaldonin kirjoissa on ehkä noin kymmenen kertaa enemmän. Seksikohtauksia on niin paljon, että ne rupeavat jo puuduttamaan ensimmäisen kirjan puolivälissä. Muuten kirjat ovat mitä parasta ajanvietettä, lisäksi niistä voi bongailla virheitä ajankuvauksessa. ;)

*) Hyvä on subjektiivinen käsite. Vaikka olenkin joutunut lukemaan klassikkoteoksia, ne harvoin herättävät minussa suuria tunteita. Moni “oikeasta” kirjallisuudesta pitävä tuomitsee mieltymykseni pelkäksi viihdekirjallisuudeksi.

**) Anna Carpelanin tutkimus Yleiset kaivot Helsingissä 1800-luvulla antaa hyvän kuvan siitä, millaista on ollut kaupungin vesihuolto ennen kattavaa puhdasvesiputkiverkostoa. On muuten hyvää Besserwisser-materiaalia.;)

You may also like

4 Comments

  1. Kirjallisuus, oli se mitä tahansa, tuo eteesi erilaisia maailmoja, (ihmis)kohtaloita ja aikakausia. Kirjallisuus saa näkemään asioita muiden silmin. Empatiaa ja suvaitsevaisuutta, ymmärrystä – mikä voisi olla tärkeämpää?-Neelalee, aktiivilukija (tämän blogin ja muidenkin tekstien)

  2. Kaunokirjallisuus (ja usein myös tietokirjallisuus) tuo mielihyvää, rentouttaa, auttaa unohtamaan arjen, vilkastuttaaa mielikuvitusta, antaa keskustelun aiheita, lisää yleissivitystä (mm. monet historialliset romskut), jne. Kuten huomaa, rakastan lukemista.

  3. “[…] literary fiction […] is supposed to reflect subtle truths about the world.”-Amy Tan: The Opposite of Fate

  4. Ihan hyviä kommentteja, en kuitenkaan saa itseäni vakuuttuneeksi kaunokirjallisuuden tarpeellisuudesta, ainakaan hyödyn näkökulmasta. Yhtä kaikki, lukeminen on kivaa. Nyt Muukalaiset-sarjaa on takana noin 2000 sivua.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *