Venäläistakki ja housut

Kaverille tehty venäläistakki ja housut valmistuivat vihdoin (jos ei lasketa ehkä myöhemmin takkiin tulevaa pystykaulusta).

Vaatekerta on noin 1200-1300 -luvun tyyliä, mutta samantyyppisiä vaatteita on käytetty aikaisemmin ja myöhemminkin. Takin malli on perinteinen, kaava on tunika-tyyppiä 5, tässä mallissa on vain halkio edessä. Helma on leveä, sen ympärysmitta on kolme metriä. Leveät kainalokiilat helpottavat liikkumista.

Takin kangas on toimikassidoksista villakangasta, vuorikangas paksuhkoa keltaista rohdinpellavaa. Vuorikangas pilkistää vanhan postauksen kuvassa. Koristeena ja kiinnityksenä on käytetty villaista 14 laudalla tehtyä lautanauhaa, napit ovat pihlajaa. Lautanauhaa koristukseen ja kiinnityksiin meni noin kuusi metriä. Kiinnityksen historiallisuudesta minulla ei ole näyttöä, mutta minusta se vain on hieno ja toimivakin. Housut ovat villakangasta ja niiden malli on perinteinen.

Takki ja housut ompelin kokonaisuudessaan käsin. Ompeluun käytin pellavaisia 35/3-nypläyslankoja. Osa saumoista on ommeltu eri värisellä langalla kuin kangas on: Kauniit pistot ovat kuin kirjontaa kankaalla. Niin kankaat kuin ompeleetkin kestävät konepesun (!), valitettavasti takin lautanauhakoristeet eivät sitä kestäisi.

Vaatekerta on todella lämmin ja itseäni alkoi himottaa samantyyppinen päällysvaate (tosin ei ehkä noin näyttävällä kiinnityksellä). Ensiksi kuitenkin teen peruspäällysmekon pellavasta itselleni Herjolfsnes 37-mekon kaavalla.

You may also like

6 Comments

  1. Tossa on kyllä niin monen tunnin työ etten uskalla kuvitellakaan.. Uskomatonta. Toivottavasti muutkin osaavat käsityötäsi arvostaa. Voin vain ihailla..

  2. Kiitos kehuista.Kyllähän tuohon aikaa vierähti tunti jos toinenkin, mutta eipä noita vaatteita tekisi muille, jos he eivät osaisi niitä arvostaa.:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *