Sarjassamme historiallisia asuja

Siipan 200-luvun roomalaistunika edistyy:

Tunika on varsin leveä, mutta Egyptistä löydetyt 200- ja 300-luvun roomalaistunikat ovat vielä reilusti leveämpiä.

Mallia tunikaan on otettu Ospreyn Roman Military Clothing (2) -kirjasta. Tunika ei ole vieläkään ihan valmis, olkapäille pitäisi tulla koristeet ja helmaan koristenauha. Hakaristein koristettu tunika löytyy Piazza Armerinasta, Sisiliasta. Noita mosaiikkeja olisi kiva päästä katsomaan livenäkin.

Tunika on tehty kokonaan käsin, kangas on kuitenkin ostettua, eikä kotipihan pellavista kudottua.;) Koristenauha on pellavaa (aivina 16/2) ja nauha on tehty pirralla. Hakaristit on tehty ostokankaasta ja ommeltu päällikeompeluna tunikaan. Vielä on paljon oppimista ompelun siisteydessä ja pellavanauhan kutomisessa. No, tämä tunika onkin harjoittelukappale.

Yksityiskohtia:

Omassa kekriasussani olen päässyt helpolla: Löysin kaapista vanhan koltun, yhdistän siihen kivat sukat ja korkeat korut ja niin juhla-asu on valmis. Olen ainoastaan askarrellut hiuksiin kukkia. Kävin Stockalla katsomassa valmiita pukukukkia, mutta järkytyin niiden hinnoista. Siksipä marssin Tiimariin ja ostin kimpun tekokukkia, jotka muistuttavat krysanteemeja (?), nuo saa pinneillä kivasti hiuksiin kiinni. Tai niin ainakin suunnittelen, enpä vielä ole kokeillut. Jollain saattaa mennä hermot huomenna tekokukkien kanssa.;)

Tänä aamuna tuli ensilumi! Karmea flunssa on hellittämässä, viime yönä ei tarvinnut enää herätä hengenahdistukseen. Tänään juhlimaan, parhautta! Koneen äärellä taas sunnuntaina.

You may also like

10 Comments

  1. Have fun!Meikäläinen sai sitten varmaan siipaltasi tartunnan flunssaan puhelimessa juorutessamme. Olisi ollut juhlille vaihtoehtoisesti tarkoitus tänään mennä larppaamaan, mutta jää sekin sitten. *niiskätsuh!*

  2. Yhdeksän maissa tuli täällä Pohjois-Helsingissä noin puolen tunnin ajan hiutaleita.Juu, siippa on nyt kipeä, kun minä olen paranemaan päin.:(Puku on vaiheessa, siitä olisi tarkoitus vielä tulla paljon komeampi viittoineen.

  3. Onpa upia, en voi muuta sanoa. Katteeksi käy. Tein itse omalle siipalleni samantyyppisen vuosia sitten, mutta en keksinyt järkevää tapaa toteuttaa helmassa olevia kuvioita ja jätin ne pois. Tosin väsäämäni tunika oli “bysanttilainen” ja 1000-luvulta, ja kuviot olivat pyöreät. Ilmeisesti tuo tunikamalli, jossa on “hihnat” olkapäillä ja kaksi koristekuviota helmassa on ollut käytössä laajalti ja pitkään?

  4. Tiesinhän, että joku anonyymi tulee kommentoimaan hakaristejä. Kertaanpa nyt sitten, että swastika on vanha symboli, joka voi ornamentiikassa kulkea kumpaakin suuntaan. On aivan sinun oma ongelmasi, jos sinulle tulee epämiellyttäviä assosiaatioita hakaristeistä. Hae vaikka Googlen kuvahaulla sanalla “swastika”, sieltä tulee varsin paljon mielenkiintoisia juttuja, jotka eivät millään tavalla liity kansallissosialistiseen Saksaan.Särmä, tämä Pohjois-Helsinki omaa varsin oudon mikroilmaston, täällä on aina kylmempää kuin muualla.;)Mehiläisjalkatarha, samantyyppinen tunikamalli oli tosiaan käytössä (kai) 200-luvulta aina 1000-luvulle. Hauskaa, jos “muoti” pysyisi yhtä muuttumattomanana edelleen.;)

  5. Hakaristi, roomalaisittain crux gammata, oli erittäin suosittu koristeaihe etenkin myöhäisroomalaisella kaudella. Vaikka urbaanilegendat muuta väittäisivätkin, ristin suunnalla ei ole sisällön kannalta merkitystä. Symbolista lyhyesti mm. täällä. Laiska voi vaikka tehdä googlella kuvahaun roman swastika ja löytää kaikenlaista.

  6. Aivan upea tunika! Olisi ihanaa, jos itsellänikin olisi joku “syy” saada tehdä historiallisia pukuja. Nykyään joutuu keskittymään pakon edessä noihin lasten vaatteisiin… Onhan niitäkin kiva tehdä, mutta vanhoissa puvuissa on se oma taikansa.

Leave a Reply

Your email address will not be published.