Ekoteko

Satu H haastoi minut pohtimaan ja sen jälkeen laittamaan eteenpäin tällaista meemiä:

Lähetä tämä ruusukimppu vähintään viidelle blogi-ystävällesi tai sähköpostilla ystävillesi! Mainitse oma päivän ekotekosi ja pyydä vastaanottajaa mainitsemaan oma ekotekonsa uusien haasteiden yhteydessä.

Vaihdoin omatoimisesti kuvaksi tällaisen vintage-typsyn kimpun sijaan.

Itse suhtaudun aikalailla kyynisesti maailmanparantamiseen. Kaikki kun vaikuttaa kaikkeen, niin mistä sitä tietää mikä on paras vaihtoehto. Tekstiilien saralla olisi varmaankin parasta kuopsutella mummolan pelloille oma pellavamaa ja ottaa tyhjilleen jääneeseen navettaan muutama suomenlammas. Silloin tietäisi varmasti, miten tekstiilit todella tuotetaan ja paljonko niihin kuluu luonnonvaroja. Sen tiedän, että en ole kovin ekologinen kuluttaja: usein ostan kulutustuotteita sen enempää ajattelematta tarvitsenko

todella jotain.

Toisaalta:

 • Ostan usein tarvitsemiani tavaroita kirpputoreilta ja antikvariaateista.
 • Korjaan rikkimenneitä vaatteita ja muodistan vanhaa (pitäisikin tuunata taas pari villatakkia).
 • Asumme verrattain pienessä huoneistossa pienkerrostalossa.
 • Ajokortittomana käytän lähes ainoastaan joukkoliikennettä (eipä autoon olisi varaakaan).
 • Kauppakasseina käytän lähes aina kierrätyskankaista tehtyjä kangaskasseja.
 • Yritän suosia lähellä/Suomessa tuotettuja elintarvikkeita ja tuotteita.
 • Harrastukseni ovat melko ekologisia (bloginpito ja neulominen tosiaan…), peruslaiskana ihmisenä kun en käytä esim. urheilu- tai uimahallien palveluja.
 • En tupakoi.

Missä olisi petrattavaa:

 • En kierrätä lasipulloja/maitotölkkejä (hyi minua!), koska kotimme lähellä ei ole kierrätyspistettä.
 • En käytä bioroskista, koska se ei tulisi ikinä täyteen (kokkaamme ehkä kerran viikossa ja sipulinkuoriakin kerään talteen värjäämistä varten).
 • Syön liikaa tehotuotettua lihaa. Haaveena olisi pelkästään riistaan siirtyminen, mutta se on vähän kallis vaihtoehto. Hirvijauheliha on kyllä ihan parasta.
 • Matkustan lentokoneella ainakin kerran vuodessa Etelä-Eurooppaan ja se on aivan turhaa. Pitäisiköhän ensi kesänä lähteä yleisillä kulkuneuvoilla Jäämeren rannalle? Hammerfest on kyllä hieno paikka.
 • Käsityöläisenä tunnen välillä huonoa omaatuntoa siitä, että tuotan maailmaan, joka muutenkin jo hukkuu tavaraan, vielä lisää kulutushyödykkeitä. Omaa työskentelyä ja materiaalien käyttöä pitäisi yrittää kehittää ekologisemmaksi.

Nyt varmaan jäi jotain ilmiselviä fiksuja juttuja pois, mutta niitä voi laittaa vaikka kommentteihin. Laske oma ekologinen jalanjälkesi. Jaa mikä? Katso artikkeli Wikipedian puolelta.

Meemin laitan eteenpäin blogittomalle siskolleni, Ilulle, Alcinoelle, Annikille ja Orange Seedsille, koska haluan tietää mitä nämä naiset kyseessä olevasta asiasta ajattelevat.

You may also like

20 Comments

 1. Siellä kommuunissa ei saanut syödä runebergintorttujaan rauhassa, kun kaikki tuli aina jaolle..Ei ollut mun juttu.Mutta haasteeseen on vastattu.(sanavahvistus: lymcat -onko se joku kissa vai väännös sanasta lynkattu?)

 2. Huahahahahaa, tuon mukaan tuotan pienemmän ekologisen jalanjäljen kuin perusintialainen (intialainen 0.4, minä 0.2). No varmasti kun lasketaan pelkästään kolmen viimeisen päivän aktiviteetit, vatsataudissa kun ei kauheasti ehdi ympäristöään tuhoamaan. Hauskaa, kiitos linkistä!

 3. Annikki, kyllä munkin mielestä omat runebergintortut pitää saada syödä rauhassa, ihan hyvä syy. Sanavahvistukset tuntuvat mullekin viestittävän aina välillä jotain.Keksi, no mut ethän sä muutenkaan kuluta opiskelijana kovin paljoa. Jos et ole viime näkemältä ostanut kaupunkimaasturia.Alcinoe ja Ilu, kiva!

 4. Matroskin, melkein putosin tuolilta kun luin tuon!:D Minun kunnollani Hammerfestiin matkaisi pyörällä ehkä kahdessa kuukaudessa…Muuten aivan mainio ehdotus.

 5. Mielestäni maasturin ajajista pahin ekokriminaali on se, joka ostaa maasturin uutena (turhan sellaisen, siis – jotkut tosiaan tarvitsevat kunnon maasturin! Yritä vaikka Toyota Yarisilla aurata lunta…). Uuden ostavat ovat ainoat, jotka voivat vaikuttaa asiaan; autot jäävät kauppaan ja lopulta niiden valmistus lopetetaan jos kaikki ostavat pikkuriikkisen hybridi Toyotan tms. Siitä eteenpäin on eri asia – jos ekoihminen ei osta sitä autoa käytettynä niin joku muu ostaa ja ajaa niin paljon ku huvittaa, varsinkin Suomessa missä 10 vuotias auto on vielä nuori auto :) Siis ehkä ne ekoihmiset, jotka ajavat tosi vähän, pitäisi kehoittaa ostamaan maasturi käytettynä – jos se seisoo lähes joka päivä pihassa se on yksi maasturi vähemmän säännöllisessä käytössä tien päällä :) Meilläkin on 2 autoa ja toinen on maasturi (oikea maastoauto, jota on tarvittu rakennushommissa jne, ei city maasturi), mutta sillä ajetaan tosi vähän – ehkä kerran viikossa. En saa myydä sitä vielä, koska se on muuttoautona tuotu joten tulee verot niskaan jos sen myy ennen kuin Tulli antaa luvan. Mutta ei se tuossa pihassa mitään saastuta, kun ajattelee että entinen omistaja ajoi sillä säännöllisesti pohjois-Englannista Italiaan!

 6. No siis minähän en autoista mitään tiedä, mutta olen kuullut sanottavan, että kaupunkimaasturit eivät oikeasti edes toimisi missään raskaissa olosuhteissa, jota varten oikeat maasturit ovat alunperin kehitetty.En vaan tajua. Jos city-maasturi ei ole elimen jatke, niin mikä se sitten on? Saman määrän (ja enemmänkin!) tavaraa ja ihmisiä saa kuljetettua tavallisella henkilöautolla tai ainakin farmarilla.Ehkä kyseessä on vähän samanlainen juttu kuin minulla kenkien suhteen: se maasturi on vain IHAN PAKKO saada, kun se on niin kiva! Ja miehethän eivät ajattele tunteella?

 7. Esikoinen, nyt vajaa 5 v, on luvannut, että kun hän saa ekan palkan, hän ostaa minulle oman pikku Minicooperin, joka on kirkkaanpunainen hilekoristein. Maltan tuskin odottaa. Lapsosen tuleva ura vaan mietityttää, kun jo alkupalkalla saa auton…

 8. Hei, keksin ratkaisun ongelmaan: miehesi polkee Hammerfestiin, sinä istut neulomassa sellaisessa lapsille tarkoitetussa pyörän peräkärryssä, joka muistuttaa pikku telttaa!

 9. Matroskin, taas meinasin pudota tuolilta, tuo ehdotushan on aivan loistava! Siippa saatta tosin olla eri mieltä.:)Mua kiinnostaisi tietää, että miksi pojat yleensä niin kovin kiinnostuneita autoista jo pienestä pitäen. Punainen minicooper hilekoristein kuulostaa kyllä hellyyttävältä. Ehkä poikasi tähtää Nokian johtoon?

 10. Jaana, ehdit väliin. Voisihan sitä kiikuttaa tietenkin muutamat porkkananpäät yksinäänkin roskikseen, mutta kun olen vain niin laiska. Roskis sijaitsee niin kaukana, ainakin 100 metrin päässä. Laiska mikä laiska.

 11. Minä syön vain kasviksia ja kalaa, mutta isäni metsästää. Joten vinkkinä, käy shoppailemassa. ;)http://www.huuto.net/fi/showitem.php3?itemid=67703821

Leave a Reply

Your email address will not be published.