Thaimaalaishenkinen katkiskeitto

Tämä keitto on noussut viimeisen puolen vuoden aikana suosikkiruokieni kärkeen. Se on kevyttä, hyvää ja mausteista, nopea valmistaa ja tuoretta korianteria lukuunottamatta ainekset löytyvät yleensä keittiöstämme. Koska hehkuttelen katkiskeittoa tasaisin välein Facebook-statuksissani, laitetaan ohje nyt siis sitten tännekin. Keittoa kannattaa valmistaa sen verran kuin sitä kerralla syödään, toisin kuin monet muut keitot, katkarapukeitto ei maistu paremmalta seuraavana päivänä.

Thaimaalaishenkinen katkarapukeitto

 • noin 1,5 litraa vettä
 • 1 kanaliemikuutio
 • peukalon kokoinen pala tuoretta inkivääriä suikaleina
 • pala purjoa suikaleina
 • 2 sitruunaruohoa suikaleina
 • 2 rkl thaimaalaista kalakastiketta (jos tykkää vähäsuolaisemmasta, silloin vain 1 rkl)
 • iso kourallinen riisinuudeleita (pätki paloiksi, mukavampi syödä)
 • 1 punainen chili (tai maun mukaan enemmänkin, yhdellä chilillä tulee mietoa), poista siemenet ja paloittele
 • puolikkaan limen mehu
 • iso kourallinen kiinankaalia (n. 1/3 kerää) suikaleina
 • 1 pussi (180g) keskikokoisia pakastekatkarapuja (sulata ennen keittoon lisäämistä)
 • 1/2 ruukku tuoretta korianteria silputtuna

Mitat ovat noin-mittoja, koska en mittaile itse. Aineksia laitetaan siis sopivasti  ja oman maun mukaan. Lisää liemikuutio, inkivääri, purjo, sitruunaruoho ja kalakastike kiehuvaan veteen ja anna porista noin 10 minuuttia. Sillä aikaa valmistele loput ainekset. Lisää nuudelit ja chili, anna kiehua minuutti ja sitten lisää loput: limemehu, kiinankaali ja katkaravut. Anna kiehua vielä minuutti pari, mutta ei pidempään, ettei kiinankaali lässähdä ja katkaravut muutu kumisiksi. Tälle keitolle ei hauduttaminen sovi! Tarjoile kulhoista ja ripottele annoksen päälle korianterisilppua.

Katkiskeiton ansiosta olen ihastunut niinkin arkiseen kasvikseen kuin kiinankaaliin, kypsennettynä se on mitä mainioin vihannes. Tätä ohjetta voi muuttaa esimerkiksi jättämällä riisinuudelit pois tai vaihtamalla kiinankaalin tai katkaravut sieniin. Mausteisiin ei kannata kajota: jos jättää yhdenkään tärkeistä mausteista (inkivääri, kalakastike, sitruunaruoho, chili, korianteri) pois, ei makukokonaisuus ole mielestäni yhtään niin onnistunut.

You may also like

2 Comments

 1. Ai täältä löytyi tämän “kuuluisan” keiton ohje! Sepäs hyvä – aion kyllä kokeilla, koska thaikkuhenkinen keitto kuullostaa erittäin hyvältä näin talviaikaan, eikä ole yhtään pahitteeksi saada hieman valikoiman laajennusta omaan keittovalikoimaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.