Neuleharpulla neulominen on sellainen tekniikka, jota en ole ikinä ennen innostunut kokeilemaan. Nyt kuitenkin oli mahdollisuus saada lainaksi neuleharppu ja muistin *jossain* omistamassani vuosien 1940-1970 välillä julkaistussa käsityökirjassa tai -lehdessä olleen neulosmalleja neuleharpulle. Ohjeen etsiminen ei ollutkaan ihan helppo tehtävä, kun noita lehtiä on reilusti yli sata ja kirjojakin kymmeniä. Sitkeys kuitenkin palkittiin ja Kodin Pukimet -lehdessä (nro 4/1958) oli useita eri neulosmalleja harpulle. Esittelyteksti on aika huvittava, klikkaa kuva isommaksi, niin näet lukeakin!
Kokeilin pari eri mallia ja päädyin neulomaan ohjeen 5 mukaan, koska silloin pinnasta tuli mukavan moniulotteinen. Modernilla isopiikkisella harpulla neuloessa kannattaa valita materiaaliksi paksu lanka tai pörröinen mohair, muuten neuloksesta tulee kummallisen harva. Ihmettelin muuten aluksi tuon harpun kammottavaa neonvihreää väriä, mutta se osoittautui kelpo taustaksi työlle, kun harpulla neuloi hämärässä olohuoneessa.
Moebiukseksi ommeltuun mohairhuiviin meni 100 grammaa Hjertegarnin Play It -mohairsekoitetta. Huivi toimii neuloksen joustavuuden ja kolmiulotteisuuden ansiosta mainiosti hartioilla, mutta myös tuubihuivina. Tykästyin tekniikkaan: vaikka se on ainakin aloittelijalle hidas, sillä saa aikaiseksi pintoja, jotka olisivat mahdottomia toteuttaa puikoilla neuloen. Harppuilutyö ei kuitenkaan ole yhtä kätevä kuin pieneen tilaan menevä neule- tai virkkuutyö, iso monikymmenpiikkinen 60 cm leveä neuleharppu ei kulje mukana työmatkatyönä. Nyt pidän kyllä taukoa harppuilusta, mutta kaikenlaisia ideoita on jo noussut uuden tekniikan myötä.
6 Comments
moi, oliskohan mahdollista saada tuota ohjetta sulta postitse? Alkoi tekniikka kiinnostamaan siinä määrin et taidanpa tekaista tuommoisen itse, näyttäisi ensinäkemältä suht helpolta tehdä, tuo harppu siis. Nyörinukeissahan käytetään aikalailla samaa tekniikkaa, minulla on jossain kotona ohje miten puupuolasta saa hyvän nyörinuken kun nakuttaa muutamia nauloja siihen. :)
huivi on tosi ihana!
Enpä ole moista tehnyt. Mutta onkohan tuo se laite, jota jossain suositeltiin sänkypotilaalle ja taisin nähdäkkin tuossa yhteydessä sellaisen laitteen sänkyyn sidotun ihmisen rinna/vatsan päällä?
Meillä koulussa oppilaat “harppuilevat” pyöreällä sellaisella; taitaa tos kuvassa ollakin osa sellasesta näkyvissä: pyöröharppu, jolla saa pyöröneulosta ja aukeaa.
Apuvälineenä he käyttävät virkkuukoukkua tai sormiaan materiaalista riipuen ja tuloksena pitkiä kaulaliinoja kaulaa lämmittämään. Ja kätevä kuljettaa repussa.
Kiva, et Tampereen vanhainkoti Koukkuniemi mainitaan tekstissä välineiden valmistajana :); valmistavatkohan vielä siellä näitä välineitä?
Ulla, laitoin sinulle mailitse artikkelin vielä isompana kuvana. Epäilen, että perinteinen, nauloista ja puusta koottu neuleharppu on vähän hankalampi, tässä modernissa mallissa on jokaisessa piikissä ura, johon voi koukun laittaa ja kiepata sillä langan uudemman kerroksen yli. Toisaalta, harjoituksella naulatkin varmaan toimivat hyvin. Nyörinukessa on tosiaan vähän sama periaate, mutta se mikä on musta hauska tässä tekniikassa, että tällä pystyy helposti tekemään juttuja, jotka neulomalla olisivat hankalia tai jopa mahdottomia.
Leena, hyvin mahdollista, että tuo olisi juuri sellainen tekniikka, jota on tarjottu potilaille/toipilaille. Neuleharpputekniikka tuntuu olevan aika yleinen Jenkeissä, ainakin “Knitting loom” tai “Loom knitting” hakusanoilla löytyy vaikka mitä. Tosin suurimmassa osassa juttuja harpulla imitoidaan puikoilla neulomista, mikä minusta on aika tyhmää.
Eija, en tiedä Koukkuniemestä, mutta ymmärtääkseni ainakin Sokeva-käsityö valmistaa perinteistä metallista ja puusta tehtyä harppua :) Pyöreää harppua olen itse vain katsellut, kun itseäni kiinnostivat nuo erilaiset neulokset. Mutta olen muualtakin kuullut, että juuri pyöröharput ovat suosittuja. Ja sellaista voi tosiaan kuljettaa helposti mukanakin!
Apuaa, näyttääpä monimutkaiselta hommalta mutta lopputulos on upea!
Miten tuolla harpulla neulotaan? YouTube ohjeissa näytetään vain yksi kerros. Entä sen jälkeen? Pudotetaanko neulos pois harpulta ja jatketaan – jotenkin?