Jazz-tytön baskeri

Kerään melko passiivisesti 1920- ja 1930 -lukujen näyttelijättärien fanikuvia. Suurin osa kuvien näyttelijättäristä on unhoon jääneitä tähtösiä, mutta se ei minua haittaa. Keräänkin kuvia näyttelijättärien ilmeikkyyden takia. Noin vuosi sitten löysin Norma Shearesin fanikuvan ja Norma hurmasi minut ihanalla hymyllään ja vaatetuksellaan. Norma löysi paikkansa kehystettynä työpöydältäni.

Tänä syksynä keksin, että voisin tehdä Norman pipon/baskerin mallilla oman baskerin. Ennen joulua löysin Vanhan ylioppilastalon joulumyyjäisistä Riihivillan kasvivärjättyjä lankoja ja keksin, että näistähän se Norma-baskeri syntyy! Nyt olen ahertanut baskerin parissa pari päivää.

Norman baskeri ja minun baskerini erovat ainakin siinä, että Norman baskerissa kuvioiden värien kontrasti on paljon suurempi. Kuviot ovat hyvin vaaleita, pohja taas hyvin tumma. Mustavalkoisissa kuvissa haasteellista on se, että melkein mustalta näyttävä väri onkin voinut olla esimerkiksi tummanpunainen. Olisi huippua saada/kehittää sellainen tietokoneohjelma, joka osaisi muuttaa mustavalkokuvat värillisiksi. Mahdotonta, tiedän.

Minua välillä ärsyttää, että “entisaikaan” ihmisten kuvitellaan pukeutuneen vain murrettuihin ja tummiin väreihin. Kuitenkin esimerkiksi Ranskan sotavuodet väreissä-dokumentissa, joka tuli telkkarista jossain vaiheessa tänä vuonna, hyvin näkee, että ranskalaisnaiset pukeutuivat myös 2. maailmansodan aikaan hyvin värikkäästi kukallisiin, punaisiin ja keltaisiin vaatteisiin.

Alla Riihivillan kasvivärjättyjä lankoja. Joukossa on tosin myös luonnonmusta ja lampaanruskea sekä kokenillivärjättyjä lankoja.

You may also like

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.