Värjäyksen teoriaa

Dylon-värjäys on vähän sokkona värjäystä, koska lopputulos voi olla joka kerta hieman erilainen. Kuumavärinapin mukana tulleen ohjeen mukaan yhdellä napilla voi värjätä 250 grammaa kangasta/lankaa, mutta jos haluaa vaaleamman lopputuloksen, niin enemmänkin. Itse olen huomannut, että lankaa voi värjätä ainakin yli 300 grammaa värin vaalenematta.

Periaatteessa voi lankaa punnitessa ajatella, että sekoitelangat imevät yhtä paljon itseensä väriä kuin täysvillainenkin lanka, mutta tekokuidut (esim. polyesteri) eivät vain värjäydy yhtä tehokkaasti kuin luonnonkuidut. Vaikka 7 veljeksessä on aika paljon tekokuitua, ei se näy lopputuloksessa mitenkään, langan väri on kuitenkin hyvin intensiivinen. HUOM! Kannattaa muistaa lisätä suola (30g/värjäysnappi) värjäysveteen, että väri myös tarttuu lankoihin.

Dylon-kuumavärin ohjeen mukaan värjäyksen lämpötilaa nostetaan hitaasti lähelle kiehumispistettä ja sitten annetaan muhia 10 minuuttia. Itse olen tehnyt niin, että annan ison värjäyskattilani olla liedellä 45 minuuttia, koska vesi alkaa vasta (melkein) kiehua silloin. Sen jälkeen annan kattilan olla liedellä vielä 10 minuuttia.

Toivottavasti tämä vastasi nyt joihinkin kysymyksiin. Saa kysyä lisää, jos kiinnostaa.

You may also like

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.