Värjäyskeitoksia

Kaksi vasemmanpuoleista vyyhtiä on värjätty mesiangervolla, oikeanpuoleinen pietaryrtin kukilla.

Eilen tunsin itseni täysin kahjoksi keitellessäni liemiä kuumeessa iltamyöhällä. Pitihän se arvata, että sairastun heti, kun opiskelustressi hellittää. Kipeä olo ei ole hellittänyt, mutta ei se mitään, töihin täytyy mennä vasta tiistaina ja Suomi voitti Euroviisut (HUIMAA)!!!

Ohje mesiangervokeitokseen:

100g lankaa

1 kg mesiangervoja, kukinnot poistettu

20 g alunaa

8 litraa vettä

Pilkottuja esiangervoja liotetaan vedessä yön yli ja keitetään 1,5 tuntia. Liemi jäähdytetään ja siivilöidään. Kostutettu lanka laitetaan kylmään liemeen ja liemen lämpötila nostetaan 40 asteeseen. Lanka nostetaan pois liemestä ja aluna liotetaan liemeen. Lanka laitetaan takaisin liemeen ja lämpötila nostetaan hitaasti 90 asteeseen. Sen jälkeen lanka saa uida liemessa tunnin. Muista liikutella lankaa, että väri tarttuu tasaisesti! Lopuksi lanka otetaan pois väriliemestä, vyyhdin annetaan jäähtyä, se huuhdellaan ja pestään.

Ohje pietaryrttikeitokseen:

100g lankaa

500g pietaryrtin kukkia

20 g alunaa

6 litraa vettä

Pietaryrtin kukkia liotetaan vedessä yön yli ja keitetään 1 tunti. Liemi jäähdytetään, kukat vajoavat keitoksen pohjalle, niiden annetaan jäädä sinne värjäyksen ajaksi. Kostutettu lanka laitetaan kylmään liemeen ja liemen lämpötila nostetaan 40 asteeseen. Lanka nostetaan pois liemestä ja aluna liotetaan liemeen. Lanka laitetaan takaisin liemeen ja lämpötila nostetaan hitaasti 90 asteeseen. Sen jälkeen lanka saa uida liemessa tunnin. Muista liikutella lankaa, että väri tarttuu tasaisesti! Lopuksi lanka otetaan pois väriliemestä, vyyhdin annetaan jäähtyä, se huuhdellaan ja pestään.

Lankana käytin luonnonvalkoista Pirkanmaan ohutta Pirkkalankaa. Langan lopullinen väri johtuu värjäyskasveista ja puretusaineista. Itse käytän mielelläni puretusaineena alunaa, koska se on vanha puretusaine ja se ei muuta värjäyskasvin luonnollista väriä. Puretusaineet kuten viinikivi ja rautavihtrilli muuttavat väriä. Viinikivi kirkastaa ja rautavihtrilli tekee väreistä tummempia ja vihertävämpiä, jos oikein muista. Esimerkiksi mesiangervosta saa (kai, en ole kokeillut) vihreänharmaata juuri lisäämällä rautavihtrilliä.

Kasvivärjäykseen tarvitaan kyllä todella paljon vettä. Onneksi minulla on valtava 20 litran venäläiskattilani, että sain värjättyä kerralla mesiangervolankaa 200 grammaa.

You may also like

9 Comments

  1. Hei,sä kun tykkäät kaikista hienoista vanhoista jutuista ja värjäilet lankaa niin onko sulla jo SKY:n kotivärjäyskirja. Siinä on just noita kasvivärjäysohjeita puretusaineiden kanssa. Mun versio kirjasta on painettu 1919 ja nimi on Kotivärjäyskirja -neuvoja kotivärjäykseen kasviaineilla (neljäs lisätty painos). Suomen Käsityön Ystäväin toimesta laatinut Alina Hellén. (Ja mikä hienointa, se on painettu Raittiuskansan kirjapainossa!)

  2. Olen värjännyt kasveilla viimeksi vuonna 2000, jos oikein muistan. Silloin tuli käytettyä ainakin eri puiden kaarnaa, kokenillia, koivua ja erilaisia muita vihreitä kasveja. Sienillä en ole ikinä värjännyt.Omistan vain yhden kasvivärjäyskirjan, noita vanhoja “kansansivistysoppaita” kyllä himoitsen.;)

  3. Kauniita luonnonsävyisiä lankoja! Mulla ois haaveena kanssa värjätä kasviväreillä, jospa vaikka kesällä… Kiitos ohjeista!

  4. Hei!Pohdiskelit tuota rautavihtrillin vaikutusta – juu, tulee harmaampaa ja tummempaa. Itse sain sitä aikaiseksi aikoinaan ensimmäisillä kerroilla ihan vahingossa (ja pettymyksekseni, kun kirkkaasta väristä tuli ihan sameaa), kun värjäsin lankoja vanhassa rautapadassa ja peitin sen kannella, jotta lampö ei karkaisi. Tuolloin padan pinnasta höyrystyy raudan ainesosia väriliemeen ja vaikutus on kuin erikseen lisätyllä rautavihtrillillä. Tässä siis vinkki joko vältettäväksi tai tahallaan kokeiltavaksi. Tarkoituksella voisin suositella ainakin ylivuotisten kuusenneulasten kaveriksi rautaa, tulos on aika muheva ja kaunis harmaa.

  5. Aluna maksaa alle kolme euroa 50 gramman purkki. Ja 100 gramman vyyhdin värjäämiseen menee ohjeesta riippuen 10-20 grammaa alunaa.

Leave a Reply

Your email address will not be published.