Turuus

Olimme viikonloppuna Turussa Keskiaikaisilla Markkinoilla. Tosin vietimme aika myös Turun linnassa ja linnaleirissä.

Linnaleirissä kinnasta neulaamassa:

Kuten kuvista näkyy, en sitten saanut ikinä ommeltua niitä hihoja päällysmekkoon. No, hihat ja kainalokiilat on kuitenkin leikattu, jos ne jossain vaiheessa haluan pukuun kiinnittää (eli ei varmaan ikinä). Päällysmekko on Herfjolnes 39 -tyyppinen, mutta käytin inspiraationa myös tätä sivustoa.

Päällysmekon kangas on rohdinpellavaa ja värjätty teollisin värein. Saumat ovat katesaumat, vaikka Grönlannista Herfjolnesista löydetyissä vaatteissa ei (kai) ole katesaumaa käytetty. Meillä pohjolassa katesauma on kuitenkin ollut käytössä ainakin 1100-luvulta 1700-luvulle.

Alusmekko ei ole keskiaikainen, vaan aikaisempi, Euran muinaispuvun alusmekon malliin tehty. En nyt jaksa tässä alkaa jossittelemaan Euran alusmekon leikkauksen oikeellisuutta, mutta erikoinen se on.

Päähineeksi kiedoin pellavaisen liinan (koko 110x110cm). Kyseinen huivin kietomistapa esiintyy aika usein keskiaikaisissa kuvituksissa, mutta en tiedä kietomistavalle mitään varsinaista nimeä. Pitäisi jossain vaiheessa ehtiä huolittelemaan huivin reunat.

Keskiaikaiset markkinat olivat ihan hauska kokemus tavaratarjontansa osalta. Ostin kauniin puukon ja lankaa Juulilta. Löysin myös kauan etsimiäni kulkusia vyötä koristamaan. Kuvia tuotteista ei ole, kun siippa takavarikoi kameran muistikortin minun tuhottuani kamerasta hänen kuviaan. Ihan oikein minulle.:)

Muutama linkki vielä lopuksi:

 • Neulakko, suomalainen keskiajan kädentaitoihin keskittynyt sivusto. Löysin tämän pari viikkoa sitten ja en voi olla muuta kuin ihastunut!
 • Turun yliopiston Tekstiiliprojektin sivut, josta löytyy mainioita viitteitä historiallisia tekstiilejä käsitteleviin kirjoihin.
 • Jos haluaa ihastella asiantuntevia keskiajan arkipäivän elävöittäjiä, niin Marca brandenburgensis anno domini 1260

  ryhmän sivut ovat hyvä paikka. Kuvia löytyy paljon ja ryhmän agenda tuntuu todella mielekkäältä.

Ensi kerralla jotain aivan muuta kuin historiallisia vaatteita.

You may also like

10 Comments

 1. Aah, ostin itsekin niitä ihania kulkusia samoissa aikeissa, (joskus tulevaa) vyötä koristamaan siis. Olivat hirmu hienoja. Valottaisitko muuten hieman pöljää? Millainen on katesauma?

 2. Tuo liivihame näyttää hauskalta, en minäkään ompelisi siihen koskaan hihoja. :-) Kiitos tass kiinnostavasta tekstistä ja kuvista!

 3. En mä tiedä voiko tuosta puvusta sanoa, että se on kaunis, mutta ihan tyytyväinen siihen olen. Ne kulkuset olivat tosiaan juuri sellaisia, mitä olen jo pari vuotta etsiskellyt! Oli kiva löytää niitä sattumalta, ne kun eivät olleet edes hirveän kalliita.Katesauma on vaikea selittää ja käsin ommeltuna se on erilainen kuin koneellisesti ommeltuna. Voisin siitäkin (ja muistakin saumatyypeistä) postauksen jossain vaiheessa tehdä. Stitch types -sivulta löytyy kuvasta nro 11 katesaumoja Hedebystä. Alemman rivin vasemman- (York, Oslo) ja oikeanpuolisin (Hedeby) sauma ovat katesaumoja. Katesauma on niin siisti, että oikeata ja nurjaa puolta ei juuri erota.

 4. Mitmtmit…. missä oli kulkusia!!! Etsinyt vuosia hjuvia kulkusia (jokunen vuosi ostin muutama mutta käytetty jo), mutta mistään en ole löytänyt. Harmi, että näyttelijänä ollesani vähän jäänyt vähälle kojuje vahtaaminen ja kulkuset menneet ohi… damn.

 5. Kulkusia oli yhdellä fantsupantsu-tavaran myyjällä. Olin jo tosiaan miettinyt, että pitääkö noita kulkusia lähteä Visbystä asti hakemaan, mutta ei onneksi tarvinnut.

 6. Kitos kun tulit näyttämään neulakintaan salaisuuksia. Eiköhän se vähitellen sisäisty… Pukusi OLI kaunis, yksinkertainen, tietty,, mutta ihanaa kangasta ja ihanasti ommeltu. Ja entäs värit sitten, mielettömän hyvät ja ihan sulle sopivat (no tietty kun itse värjää).

 7. Kiitos kehuista! Noissa vaatteissa tuntee olonsa todella kotoisaksi ja ne ovat vielä mukaviakin päällä. Toivottavasti neulakinnastekniikka avautuu sinulle, se on niin kiva ja loppujen lopuksi helppo tekniikka.

 8. Kiva, että olet pitänyt Neulakosta – se on nyt taas takaisin linjoilla. Ja se piti vielä, että kyllä Herjolfsnesistä oli löydetty juurikin katesaumoja. Mielestäni niitä voi ihan hyvällä omallatunnolla käyttää täällä pohjoisessakin. Katesauma on lempisaumani, se on niin siisti.

Leave a Reply

Your email address will not be published.