Pelkkää nappikauppaa

Kirpparilöytöjä tältä päivältä, pelkkiä nappeja:

Ylemmällä lautasella on uusia villatakkikokoa olevia nappeja, alemmalla nappeja arvioni mukaan 1950-1970 -luvuilta. Vanhat napit innostavat suunnittelemaan vaatetta nappien ympärille. Siro vaalea pitsineuletakki luunvärisillä napeilla kenties?

Mieleni tekisi kutsua vanhoja nappeja “vintage-napeiksi”, mutta se kuulostaa jotenkin huonolta suomen kieleltä. Eikö suomen kielessä ole tosiaan sanaa, joka kuvaisi vintage-käsitettä? Pitäisikö sellainen keksiä?

Tosiasiassa löysin minä muutakin kuin nappeja, ihastuttavan saksalaisen vanhan pin up -kortin:

Sunnuntain ulkoiluun siis yhdistettiin tutustumiskäynti Malmin kirpputorille. Aamulla tuli olo, että haluaisin kirpparille, mutta olisi kiva jos sen voisi yhdistää kävelyretkeen. Googlettamalla päädyin kippuritietokantaan, joka tuntuu olevan ainakin Helsingin osalta aika kattava. Sivua päivitetään myös usein, viimeksi alle viikko sitten. Malmin kirppis oli iloinen yllätys, myyjiä oli aika paljon ja kaiken roinan seasta löysi helmiäkin. Lisäksi kirpparilla ei ollut tajuttoman ahdasta kuten Valtterin kirppiksellä.

You may also like

10 Comments

  1. Ihania nappeja! Toisinaan tuntuu, että kirpparit ovat lähes ainoita “nappikauppoja”, joista enää löytää kauniita nappeja. Uudet napit ovat pääosin joko tylsiä, tai vaihtoehtoisesti niistä saa maksaa itsensä kipeäksi.

  2. Mä käytän vintagen sijasta sanaa “vuosikerta”, eli esim. vuosikertanapit. Parempikin suomennos saattaa olla olemassa tai sitten sellainen pitäisi keksiä.

  3. Kirppareilta löytää nappeja, joissa on mm. hienoja kuvioita. En tiedä, että onko noita mahdotonta enää valmistaa kustannusteknisistä syistä vai mistä kiikastaa.”Vuosikerta” on kyllä hyvä nimitys, saisikohan tuon lanseerattua käyttöön?

  4. Oi kiitos linkistä kirpparitietokantaan! Asun lähellä Valtterin kirppistä, mutta siellä on tosiaan sellainen tungos, että monesti ei tee mieli edes mennä sinne. Kiva kuulla Malmin kirpparista – olen käynyt siellä joskus vuosia sitten, välillä kuulin, ettei se ole enää mistään kotoisin, mutta taidanpa kuitenkin käväistä siellä lähiaikoina. Haaveilen itsekin nappilöydöistä (minusta nappirasiassa KUULUU olla vanhoja nappeja).Pitää varmaan alkaa käyttämään tuota Pilvin ehdottamaa vuosikerta -sanaa vintagen sijaan, koska suomenkielen seassa vintage kuulostaa jotenkin hassulta. Välillä myös mietin milloin jokin esine on vintage, milloin vain vanha – törmäsin vasta jossain lehdessä ’80-luvun vintagevaatteisiin’. Kai se kuulostaa hienommalta kuin sanoa, että käytän vanhoja vaatteita. ;) (No, 20 vuotta vanha asia ei edes ole kovin vanha…) Minä vielä jostain syystä liitän vintageen jotain sellaista hohtoa, joita kaikissa asioissa ei vain ole. Napeissa kyllä. :)Nuo vanhat nappisi ovat kauniita! Tuon pienen punaisen kukkakuvioisen napin näköistä muuten valmistetaan edelleen/taas – tai jotain hyvin samanlaista, omistan sellaisen vaaleanpunaisena. Hauskaa.

  5. Minä en ikinä löydä kirppiksiltä punaisia enkä muitakaan iloisen värisiä nappeja, ruskeita vain. Olen ihmetellyt minne punaiset katoavat.Ostin sinulta ne potkukelkkatumput. Kun serkkuni luki blogiani, missä esittelin tumppuja, hän kertoi aikoneensa ostaa joltain messuilta minulle joululahjaksi sinun tekemäsi tumput, koska ne olivat minun näköiseni. Hassua!

  6. Mä olen koittanut miettiä, mikä tuossa postikortissa mua viehättää, mutta en ole vielä tajunnut. Ihan erityisen kaunis se silti on.Ja ai niin, tädilläsi olisi sinulle tarjottavaksi lahjus.. Pelastin sen joutumasta huonoille teille, kun ajattelin, että sua vois kiinnostaa.

  7. Matroskin, olen ihan unohtanut laittaa sulle mailia! Laitan vielä tänään. Tuo lapasasia on aika hassu.Kauniin väriset vanhat napit ovat selvästi katoava luonnonvara, olen ihmetellyt samaa.Mael, tykkään pin up -kuvista ylipäätään, mutta tämä on mielestäni jotenkin ihanan viaton (vaikka nainen onkin selvästi punatukkainen syöjätär).Kiva, lahjuksia! Tätikin on parasta pelastaa, jos on joutumassa huonoille teille.:)

  8. Eihän vuosikerta käy tuollaisessa tapauksessa kun nappien valmistusvuosi ei ole tiedossa. Vrt. vuosikertaviini, jossa on valmistusvuosi etiketissä.

Leave a Reply

Your email address will not be published.