Näkee punaista

Ensimmäinen Project Spectrum -jakso jatkuu vielä tämän kuukauden. Nyt voisi ehkä skarpata ja jutustella jotain väreistä. Eli tämän ensimmäisen jakson teema on tuli

. Väreistä mukana ovat punainen, oranssi ja pinkki.

Punaiset ja oranssit eivät ole minulle vaikeita värejä, punaisen eri sävyjä on koti täynnä. Esimerkiksi työhuonettani hallitsee pehmeä tomaatinpunainen villamatto, joka punaisuudessaan tuntuu välillä tukahduttavan pienen huoneen. Punainen on lämmin väri, joskus jopa kuuma. Punainen villamatto tuokin niin värinsä kuin materiaalinsakin puolesta lämpöä huoneeseen.

Punainen on siis minulle kotoinen ja arkinen väri. En ole punaisen ystävänä yksin, kuulemma kun ihmisiltä kysytään heidän lempiväriään, vastaus on useimmiten punainen. Suomessa tuota on tosin vaikea uskoa.

Symboliikassa punainen ei ole yhdentekevä väri: se viittaa kuolemaan ja elämään veren värinä, se osoittaa paheellisuuden pesän punaisina lyhtyinä ja on pelätyn vihtahousun oma väri. Koska punainen väri on luonnossa harvinainen, on punatukkaisia naisia pidetty noitina ja punaturkkisia eläimiä paholaisen kätyreinä. Punainen symboloi rakkautta, eroottisuutta, mutta myös vaaraa. Intensiivisenä värinä se kiinnittää huomion ja sitä voidaan pitää jopa aggressiiviisena. Samanlaista symboliikan ristiriitaisuutta on vaikea kuvitella esimerkiksi sinisen värin kohdalla.

Jotkun vanhemman polven ihmiset paheksuvat edelleen punaisten vaatteiden käyttämistä, koska 1900-luvun poliittisissa taistoissa punainen väri kuului kommunisteille ja punaisille (kuten voisi ehkä nimityksestäkin päätellä). Ennen poliittista painolastia punainen oli vaatetuksessa hyvinkin haluttu: 1700-1800-luvuilla talonpoikaisissa kansanpuvuissa punainen oli vihreän rinnalla väreistä suosituin. Kuten yleensä, harvinainen on haluttua. Ennen teollisten värien yleistymistä oli punaisen langan ja kankaan värjääminen oli hankalaa ja kallista. Onnellinen oli se talontytär, jolla oli punaraidallinen villakangashame.

Olen ennenkin mainostanut Coloria.net -sivustoa, mutta mainostanpa taas. Sivuilta löytyy uskomattomasti tietoa väreistä ja sen lisäksi se on esteettisesti kovin hieno paikka. Sivuilta löytyy hauska kysely, jossa selviää mitä asioita ja arvoja ihmiset liittävät eri väreihin.

Viimeiseksi aiheeseen sopiva kappale, Rammsteinin Rosenrot. Kappale on kaunis ja video on tällaiselle folkloren rakastajalle nannaa. Englanninkieliset lyriikat löydät täältä.

Pitää vielä vähän hihkua: se on maaliskuu ja siis kevät, vaikka ulkona onkin kymmenisen senttiä lunta.

You may also like

14 Comments

  1. Punapäänä on paljon hauskempaa kuin plontina jeah! Unohdettiin sit vilkaista sitä kauluria…Mut oli ihkudaa nähdä!

  2. Hassua, että toisaalta punainen on myös uskon ja Kristuksesta todistamisen väri (viitannee marttyyrien vereen). Vaikea uskoa kun ajattelee, miten paheksuvasti punaiseen väriin toisaalta suhtaudutaan… :)

  3. Annikki, kevättä kohden mennään! Kävin juuri ulkoilemassa=kahlaamassa sohjossa. Mutta ei saa jäädä sohjoon makaamaan!Oola, unohsin mainita, että kauppasin jo eteenpäin sen kaulurin. Käykö sulla muuten parempi flaksi punapäänä kuin blondina?Kaisa, joo kristinuskossakin punaisella on ristiriitainen merkitys. Se kuvaa samanaikaisesti ainakin Jeesusta, marttyyrien verta ja paholaista. Varsin erikoista. Toisaalta punainen on myös ylpeyden väri ja ylpeyshän on syntiä.Monna, tuo hiiri oli pakko saada, vaikka se onkin lastenkokoa.:)

  4. Ostin punaisen kevättakin, kun mustasta oli koot loppu. Ajattelin, että jos kerrankin repäisisi. Italiassa se oli päällä ja mun punaiseen pukeutumiseni laajeni kenkiin ja laukkuun. Keväällä ollaan siis ihan punaisissa :)

  5. Myyhhh!! Pahispahis kun kauluri jo eespäin pistit.Ei itseasiassa, saan olla rauhassa mut ne jotka tulee yrittämään, ovat laadukkaampia kuin ne “tolta varmaan saa ko se on blondi”. Silloin koko ajan sai hätistellä herrasia pois kimpusta eikä kukaan ottanut tosissaan x)

  6. Lolly, thanks! Red is very inspiring color.:)Tiinamaria, mä toivoisin enemmän värivaihtelua esmes juuri ulkotakkeihin. Jotenkin tuntuu kun menee kauppaan, niin siellä on vaan mustaa, harmaata ja sinistä. TYLSÄÄ.Raisa, toi on mun mielestä ihan paras.:)Oola-rakas, mä voin tehdä sulle uuden, tarkoitus on joka tapauksessa tehdä noita lisää. Lankojakin on!

  7. No vihdoinkin on lunta! Värit kiinnostaa heti eri tavalla kun valon määrä lisääntyy. Katselee karteroopiakin ihan uusin silmin. Kiitos värijutustelusta.

  8. tää eka ps:n jakso on mullekin niiin helppo. punaisesta kun tulee neulottua tosi usein. :) ps. jossain muuten oli että sininen olis suomalaisista useimman lempiväri..

  9. Juuli, no mä en ole ihan samaa mieltä tuosta lumesta. Mutta tottakai sitä tuli juuri ensimmäisen kevätkuun alkaessa. Varvassandaali-ilmoja odotellessa…Sinilga, värit ja niillä leikkiminen on parhautta!Satu h, juu tuo ei ollutkaan suomalaisesta kirjasta tuo lempiväri-tieto. Voin hyvin uskoa, että esim. Välimeren ympäristössä ihmiset pitävät eniten punaisesta. Suomessa sininen on varmaan se juttu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.