Lomanen, osa 2

Fiilistelen nyt Tallinnan matkaraportilla oikein kunnolla, kun en oikein tiedä milloin seuraavan kerran mihinkään lomalle pääsen.

Söin kolmen päivän aikana ruokaa ehkä viikon tarpeiksi ja täytyy myöntää, että Viru Valge Coolereitakin tuli nautittua useampia. Viru Valgelle kyllä risuja siitä, että he ovat minulta lupaa kysymättä lopettaneet raparperi-Coolerin, tai ainakaan sitä ei mistään löytynyt. Tosin vadelman ja limen makuinen Cooler on myös hyvin raikas.

Mahtavin uusi ruokapaikkatuttavuus Tallinnassa oli pikaruokala 6 Pelmeeni, jossa saa itse valikoida erilaisia pelmeneitä ja lisukkeita kulhoon. Pelmenit ja lisukkeet maksavat 10 kroonia/100g (nettisivuilla tosin hinta 12kr). 6 Pelmeenin pelmenivalikoima on hyvä ja sisustus hauska. Ihmissuhde tosin valisti, että ennen paikassa oli posliinilautaset, nyt pelmenikipot olivat styroksia. Jos pitää pelmeneistä ja kaipaa pikaista ja edullista evästä, niin suosittelen lämpimästi!

Kävimme myös rakkaissa suklaakahviloissani, Kehrwieder Chocolaterie ja Pierre Chocolaterie ovat aina yhtä ihania ja kotoisia paikkoja. Voikohan suklaakonvehteihin ikinä kyllästyä?

Pierre Cholaterien hämyisässä tunnelmassa, lautasella on chilisuklaata:

Yksi uusista käyntikohteista oli Keskustori, jossa emme kumpikaan olleet ennen käyneet. Mielenkiintoinen paikka, ei mikään pittoreski turistikohde vaan tavallinen kansatori, josta saa vaikka mitä ruuasta talvikenkiin. Ulkotorilla bongasin esimerkiksi edullisia emaliastioita, sisällä hallissa alakerrassa kaupattiin tuoreita ruokatuotteita ja ylhäällä muunmuassa vaatteita. Tosin pidän edelleen Jaama-toria (torin virallinen sivu) hauskempana vierailukohteena.

Vietimme aikaa myös Viru Keskuksen Rahva Raamat -kirjakaupassa. Löysin uuden kihnulaisia perinteisiä sormikas- ja lapasmalleja käsittelevän kirjan Kihnu Roosi kindakirjad. Kirjan kaikki mallit ovat ymmärtääkseni Roosali Karjamin (synt. 1935, kuva kirjan kannessa) talteen merkitsemiä.

Löysin myös hyvin kuluneen kappaleen Dress in Ireland -kirjaa, jonka hinta oli alennettuna 99 kroonia. Irlantilaista vaatetusta pronssikaudelta 1900-luvun alkuun käsittelevä kirja tarttui mukaan heti mukaan.

Edellämainittujen juttujen lisäksi ostin itselleni tuliaisiksi muutaman vanhan posliinilautasen. En voi sille mitään, mutta olen jotenkin heikkona oranssikuviollisiin posliiniastioihin.

Kolmen päivän aikana matkatyöksi mukaan ottamani alpakkahuivi edistyi alle puolentoista kerän verran eli matkalla oli paljon muutakin tekemistä kuin neuloa. Malli selkeytyi laivamatkalla Tallinnaan päin: kolmiohuivin sijasta valmistumassa on suorakaiteenmuotoinen huivi.

Kolme päivää Tallinnassa voi käyttää niin helposti vain fiilistelyyn. Emme juuri muuta tehneet kuin istuskelimme kahviloissa ja ruokapaikoissa, kävimme kirjakaupoissa ja ajoimme ratikalla sinnetänne. Toivoisin, että ensi kesänä olisi myös mahdollisuus lähteä muutaksi päiväksi Tallinnaan. Kesällä se kun on aivan eri kaupunki kuin talvella.

You may also like

9 Comments

  1. Tallinna on ihana kaupuni. Ikäväkseni olen päässyt sinne vain kerran. Seuraavia matkoja silmällä pitäen voin suositella ravintolaa joka sijaitsee vanhassa kaupungissa aivan Tallinnan kaupunkinteatterin kellarissa. En muista ravintolan nimeä ja nettihaulla löysin vain yhden joka sopii kuvaukseen. Oletettavasti kyseessä on siis tämä Le Chateau, http://www.chateau.ee/ Ruoka oli ainakin silloin 2005 taivaallisen hyvää ja edullistakin, tosin hinnat varmasti jo kohonneet siitä. Yksi paikka jota Tallinnassa suosittelen on vähän sivummalla (muistaakseni Pärnumaanteellä) pieni, kerrostalon kivijalassa sijaitseva ompelutarvike- ja kangaskauppa nimeltä Saana.

  2. Tallinnasta löytyy kaikenlaista mielenkiintoista. Kirjakauppa täytyykin käydä joskus koluamassa, linkistä kun kävin kurkkaamassa niin siellähän oli valtavat määrät käsityö ym. mielenkiintoista kirjallisuutta. Pitäsi vaan saada samanhenkistä matkaseuraa, että vois sitte noita kangaskauppoja ja muita tarviketaivaita nuohota.Ostin viime kesänä yhden käsityölehden, eestinkielisen, hauskaa luettavaa!uusivuosiuudetkujeet-terveisin Kirsikka

  3. Rhia, Le Chateaun ruokalista ainakin näyttää hyvältä. Ehkä on joskus pakko kokeilla.:)Kirsikka, Viru Keskuksen Rahva Raamat on sitten isoin, tosin sielläkään ei ole koko valikoimaa, joka nettikaupassa on. Mutta muuten se on varsin kiva paikka. Tosiaan, jos enemmän aikoo lanka- ja kangaskauppoja kierrellä, kannattaa seurana olla samanhenkistä porukkaa. Silloin säästää kaikkien hermoja.:)Matroskin, tuo kirja on tosiaan todella hieno!

  4. Mahtavaa, että joku kerää Suomessakin talteen noita hienoja vanhoja eestiläisiä neulemalleja!Ja irlantilaisia… ja kai mitä vaan :-)Alkukesästä 2008 ystävämme ehdottivat lounasta KUMU-taidemuseon ulkokahvilassa ja samalla tuli tutustuttua itse taidemuseoonkin. KUMU ON MAHTAVA! Suomalaisen arkkitehdin toimivat ratkaisut, upea rakennus joka hakkaa Kiasman yksi-nolla. Mielenkiintoista laadukasta eestiläistä taidetta, paljon ennen näkemättömiä taiteenharrastajallekin.Käykää ihmeessä ensi kerralla KUMUssA, ratikalla pääsee aika lähelle ja sitten kävely ihanan puiston halki.KUMUssa oli myös suuri valokuvanäyttely esi-isien elämästä, se olisi varmaan Elinaa kiinnostanut, ne vaatteet yms.Pierre Suklaakahvila on iso pieni kahvila, suklaat uskomattomia!

  5. Aurora Borealis, itse ostan suurin piirtein kaikki virolaisia perinneneuleita käsittelevät kirjat, jotka vastaan tulevat.:) Irlantilaista pukua käsittelevä kirja on historiallinen katsaus hyvinä lähdeviitteineen.KUMUssa en ole vielä käynyt, vaikka sitä on paljon kehuttu. Ehkäpä ensi kesänä, kun samalla voi nauttia kesästä Kadriorgin puistossa.

  6. Täytyypä muistaa tuo tori seuraavalla kerralla! Kävin itse Tallinnassa juuri ennen joulua, mutta koska oli niin niin pimeää, emme olleet ehtineet suunnitella ex tempore -matkaa juurikaan (ts. ottaa selvää hauskoista paikoista) ja koska JONKUN MUUN talvitakkiostostelu kesti niin kauan, emme ehtineet minnekään kovin eksoottisiin paikkoihin. Vaan tokihan vanhassa kaupungissakin oli kivaa kävellä.

  7. Scaredy-Cat, lyhyellä reissulla munkin mielestä on Vanhassa kaupungissa pyöriminen ihan parasta. Ja kun Tallinna on niin lähellä, pääsee sinne helposti uudelleen.:)

Leave a Reply

Your email address will not be published.