Pieni Berliini-opas lomalaiselle

Nyt toukokuussa kun kesälomaintoilu alkaa viimeistään nostaa päätään ja matkakohteita pähkäillään kuumeisesti, ajattelin tehdä postauksen yhdestä lempikaupungeistani. Tämä kirjoitus on oodi Berliinille. Itsehän olen hieman myöhäisherännäinen, ensimmäistä kertaa kävin Berliinissä vasta häämatkalla syksyllä 2010, mutta sen jälkeen kaupungissa on tullut luuhattua useamman kerran (toinen postaus Berliinistä).

1371994475271
Ja siellähän se tv-torni häämöttää!

Berliini on tuttavapiiriin suosituimpia lomakohteita eikä mikään ihme: edulliset ja nopeat lennot, edullinen hintataso ja noin miljoona mielenkiintoista visiteerauskohdetta jaksavat innostaa minuakin kerrasta toiseen. Minulta välillä kysytään (ja auliisti kerron kysymättäkin) vinkkejä, siitä mitä kaupungissa kannattaa tehdä. Parasta Berliinissä on tietysti ziljoonat edulliset ravintolat ja baarit sekä melkein yhtä lukuisat pikkukaupat, mutta kaupungista löytynee jokaiselle jotakin. Tässä siis tärkeimmät Berliini-ihastukseni yhtenä postauksena. Berliini-vinkeistäni ei löydy 2. maailmansodan tai DDR:n muistomerkkejä, mutta niistä onkin paljon tietoa kaikissa Berliini-oppaissa.

 

Torit:

 • Arkonaplatzin “antiikkitori”:  Jonkin sortin rompetori, jolta voi tehdä kirppis- ja antiikkilöytöjä edulliseenkin hintaan. Olen löytänyt torilta 50-luvun tanskalaista designiä ja itäsaksalaisia haarukoita.
 • Türkischer Markt: ihan tavallinen tori, jolta löytyy ruokaa, taloustarvikkeita, mutta myös todella edullisesti kankaita, nappeja ja nauhoja. Torille voi hyvin mennä aamiaiselle/lounaalle ja torin läheisyydestä löytyy todella edullisia döner-paikkoja.
 • Kollwitzplatzin tori: lähiseudun muotoilijoiden tuotteita, luomuruokaa, sampanjabaari ja maailman parhaat maalaisranskalaiset tryffelimajooneesilla.
 • Mauerpark: legendaarinen kirppis viikonloppuisin, tosin ihmisiä on ihan liikaa. Kai  Mauerparkissa on kuitenkin jokaisen kerran käytävä.
1371991041212
Makers Market ei ole mikään hurjan hieno kokemus, mutta tapahtuma järjestettiin ainakin viime kesänä hauskalla vanhalla huoltoasemalla (Schwedter Straße 261).

Lanka- ja kangaskaupat:

 • Loops: Lähinnä saksalaisia, tanskalaisia ja ranskalaisia neulelankoja. Lempparini Berliinin lankakaupoista.
 • Handmade Berlin:  Muunmuassa yhdysvaltalaisia ja japanilaisia neulelankoja.
 • La Laine: Mukava lanka- ja neulekauppa melkein  lempiravintolani, Schwartzes Cafén vieressä. Ei kovin iso lankavalikoima.
 • Knopf Paul: Pieni nappikauppa, jossa on käsittämättömän paljon nappeja, joista vanhimmat ovat 1930-luvulta. Kävimme kaupassa viime reissulla, hämmennyin ihan täysin nappipaljoutta ja ostin vain muutaman napin.
 • Babielato: kangaskauppa, joka myy lähinnä luonnonkuituisia kankaita edullisesti.
1372159233034
Knopf Paul, hienoin nappikauppa ikinä!

Muita ihania:

 • Tutto Naturale: Italialaisia nahkalaukkuja ja -asusteita sekä paikanpäällä koneellisesti neulottuja neuleasusteita (merinovillaa, kashmiria!).

Museot:

1341252295224
Tämä muodin historia -näyttely oli pari vuotta sitten oikein mukava yllätys.

 

Ravintolat ja baarit:

Kivoja baareja on tietysti tosi paljon, riippuen siitä millaisesta menosta muuten pitää. Tämä lista on vain omasta näkökulmastani ja paikat sijaitsevat oikeastaan kaikki Prenzlauerbergin kaupunginosassa. Samaan aikaan niin porvarillinen ja boheemi Prenzlauerberg on tunnelmaltaan ihan paras! Poikkeus joka vahvistaa säännön on lempiruokapaikkani Schwartzes Café, mutta se sijaitsee Lännessä. Jos haluaa välttämättä shoppailla kuuluisalla ostoskadulla Ku’dammilla, niin tämä on tosi lähellä. Suosittelen Spinatkäsespätzleä!

 • Chagall: Sijaitsee vilkkaan kadun varrella ja on hyvä paikka tarkkailla ohikulkijoita.  Kiva tunnelma+hyvä ja halpa ruoka (kokeile keittoja tai pelmenejä tai salaattia)
 • Scotch and Sofa: Halpaa punkkua ja kiva DDR-sisustus
 • La Muse Gueule: Viime reissun uusi suosikkimme, kun ravintola oli vain 50 metriä asunnoltamme. Hyvää ja edullista ranskalaishenkistä ruokaa.
 • Focacceria tekee todella hyvää focacciaa  ja jos syöjiä on useampi, niin kannattaa otta vaikka viiden satsi ja mennä syömään (kauniilla ilmalla Weinbergsparkiin (lempipuistoni), joka on ihan vieressä.
 • Due Forni: Mielettömän hyvää pitsaa!
 • Prater Garten: Perinteinen “olutpuutarha”. Ei erityisen edullinen, mutta tunnelmallinen kyllä.
 • Kesäillan hämyssä on kiva katsastaa baareja eri kaduilla: Kastanienallee, Zionkirchstrasse, Kollwitzstrasse.
1371644789258
Chagallissa lounaalla.

Majoitus:

Hotellejahan Berliinissä on pilvin pimein, mutta jos lähdet Berliiniin paria päivää pidemmäksi ajaksi, suosittelen lämpimästi Airbnb-majoitusta. Lempialueeltani Prenzlauerbergistä löytyy todella paljon edullisia asuntoja. Tosin kannattaa vielä tarkistaa asunnon sijainti tarkkaan kartalla, Airbnb:ssä ihmiset markkinoivat tietenkin asuntoja hohdokkaammilla aluenimillä kuin missä ne todellisuudessa sijaitsevatkaan.

1341767614624
Prater Gartenissa perinteisiä ei-niin-berliiniläisiä herkkuja.

Kannattaa myös tsekata:

 • Berliinin kaduilla -blogi: Berliinissä asuva kaverini Kaisa pitää blogia berliininsuomalaisen näkökulmasta.
 • EIN000:  ilmainen on ilmainen kirjanen, jota on jaossa monissa pikkuputiikeissa Berliinissä. Kannattaa siepata mukaan, koska siinä on useampi kymmentä sivua mielenkiintoisia kauppoja. Tekstit ovat myös englanniksi.

 

You may also like

6 Comments

 1. Kiva lista, tästä oli myös Berliinin asukille iloa – tässä taas huomaa kangistuneensa kaavoihin ja arkeen. Toisaalta täällä on kyllä niin paljon nähtävää ettei kaikkea voikaan (vieläkään, 10 v jälkeen) tuntea. Erityisesti kiitämme Knopf Paul-suosituksesta, olen pitkään hakenut täältä hyvää nappikauppaa!

Leave a Reply

Your email address will not be published.