Kankaankudonnasta ja kirjoista

Kirsi kyseli edellisen postaukseni kommenteissa, että mitä pidän Amazonilta tilaamistani Mastering Weave Structures ja A Handbook of Weaves kirjoista. Hyviähän ne ovat, mutta eri tavoin. Käyttökelpoisia sidoksia on kummassakin kirjassa runsaasti.

Mastering Weave Structures on nelivärikuvitettu teos, jossa on sidosohjeita aina perussidoksista johdettuihin ja yhdistettyihin sidoksiin. Kirjassa on paljon värillisiä sidoskuvia ja runsaasti hyviä kuvia myös valmiista kangaspinnoista. Silmäniloa riittää! Kangasta voi suoraan alkaa suunnitella sidoskuvien perusteella, sidonta, niisintä ja poljentakin on kuvissa jo paikallaan, vaikka anglosaksiseen tyyliin tietysti nurinkurisesti.

Mastering Weave Structures:

A Handbook of Weaves on uusintapainos 1900-luvun alun sidosoppikirjasta. Kirja on paljon teoreettisempi ja siinä ei ole lainkaa kuvia kankaista, vain mustavalkoisia sidospiirroksia, joita sitten onkin pilvin pimein. Myös kirjan teksti on raskaampaa ja teoreettisempaa kuin Mastering Weave Structures -kirjassa. Hyödyllinen kirja toki on, ei tosin mikään katselukirja.

A Handbook of Weaves:

Yhteenvetona, jos haluaa hankkia vain yhden kirjan, niin silloin suosittelen Mastering Weave Structuresia.

Muista sidosoppikirjoista:

Voisin suositella myös muita hyllystäni löytyviä sidosoppikirjoja, taas kerran vanhimmat kirjat lyövät muut laudalta:

 1. Kankaankutojan sidosoppi

  (1995)

  on se, jolla minä olen aloittanut. Hyvä ja selkeä, mutta kuvat eivät mitenkään inspiroivia.

 2. Kankaiden aloituksia ja lopetuksia sekä putkihulpion kutominen loimipainoisissa pystykangaspuissa

  (1991)

  . Pakollinen jokaiselle, joka on innostunut rautakaudesta.

 3. Kankaiden sidokset (1950).

  Kerrassaan nerokkaita sidoksia!

 4. Kankaankudonnan oppikirja (1938).

  Hyvä perusteos, hyviä käyttökankaita.

 5. Kotikankurin sidosopas (1944)

  . Pula-ajan opas itsekudottuja käyttökankaita varten.

Lisäksi löytyy Lea Willmanin ja Maija Forssin Kudontakirja (1996)

, mutta se on enemmän inspiraationlähde kuin tekninen sidosoppikirja. Muita kirjoja en ainakaan nyt löytänyt kirjahyllystä.;)

You may also like

2 Comments

 1. kiitos! Kankaankutojan sidosoppi löytyy multakin hyllystä ja se on hyvä opus, oon joskus selannut Esteri Perheentuvan kudontakirjaa (nimeä en muista)ja sen vielä jostain myös ettin ittelleni. Tämä Kankaiden sidokset (1950) vois olla kanssa kiinnostava. Tuo Mastering Weave Structures näytää todella silmänilolta, mutta jostain kumman syystä jälkimmäinen vaikutti mielenkiintoisemmalta. A weaver´s book of 8-shaft patterns on yks mun hyllystä löytyvä ja ideoita antava opus (kuvat kylläkin mustavalkoisia, mutta kuviot tulee hyvin esille.

 2. Lueskelin tätä eilen illalla ennen nukkumaan menoa. Aamulla näin jostain kumman syystä “torkkujen” välissä unta erilaisista sidoksista:D

Leave a Reply

Your email address will not be published.