Kevättä

Kevään ensimmäinen rusakko ikkunan alla märehtimässä. Kuva otettu tänä aamuna.

Eilen kävimme siipan kanssa pitkästä aikaa Valtterin kirppiksellä. Ihmisiä oli VALTAVASTI, siispä siirryimme suosiolla antikvariaattiin, joss yllätykseksemme kaikki kirjat olivat -50%. Ale jatkuu vielä viikon, eli sinne vain käymään! Löysin muutamia mukavia kirjoja ja myös valokuvia kokoelmaani. Opaskokoelmani täydentyi kirjoilla Emännän tietokirja (kaksi osaa) vuodelta 1957 ja Seuraelämän säännöt vuodelta 1938. Vasta kotona huomasin, että minulla onkin Emännän tietokirja myös vanhempana painoksena, mutta se ei haittaa, koska uudempi hankintani on paremmassa kunnossa ja maksoi vain 2,5 euroa.

Emännän tietokirjasta löytyy vastaus kaikenlaisiin asioihin, kuten siihen kuinka hiukset tulee kammata:

“Kammatessa on vasemmalla kädellä tartuttava hiustukkuun läheltä sen juurta, ja sen jälkeen kammattava varovasti ja pehmeästi, etteivät hiukset irtautuisi tupestaan.”

Seuraelämän säännöt taasen opastaa kaikenlaisissa asioissa, kuten suurempien kutsujen järjestämisessä:

“Suurempia kutsuja varten on käytännöllistä järjestää erikoinen naisten huone, jossa on vieraiden käytettävissä erilaisia toalettivehkeitä: isompi peili, käherryspihdit, puhdas kampa, harja, puuteria, pumpulia, lukko- ja nuppineuloja y.m.”

Minäkin voisin haluta tuollaisille kutsuille.

Ostamieni valokuvien joukossa oli seuraava 1920-luvulla otettu kuva, josta näkyy millaisia ajan vaatteet todellisuudessa Suomessa olivat. Naiset ovat varmasti pukeutuneet parhaimpiinsa kuvaa varten. Mistään sulokkuudesta ei kyllä voi puhua, kuten muotikuvissa.

Eilinen päivä oli muutenkin mukava. Kävimme nauttimassa pasta carbonaraa ja seurasimme spektaakkelimaista partiolaisten kulkuetta Ruttopuiston laidalla auringosta nauttien . Varsin viihdyttävää. Illalla katsoin vielä ties monettako kertaa Purppuravirrat (minä tykkään, mutta arvostelijat selvästi eivät).

You may also like

5 Comments

  1. Minulla on Emännän tietokirjasta vain osa 3, Neilikka-Öljylamppu. Jso sinulla sattuisi olemaan osat 1 ja 2 ylimääräisinä, ostaisin pois? Olen niitä metsästänyt vuosia…

  2. Mulla on kaksi kaksiosaista Emännän tietokirjaa vuosilta 1953 ja 1957 (WSOY:n)julkaisemia. Sinulla taitaa olla vielä aikaisempi versio, koskatuosta vuoden 1953 painoksesta käy ilmi, että alnperin se on julkaistu vielä useammassa osassa. En siis voi auttaa, ikävä kyllä.

  3. Hei!Aivan mahtavat sivut. Onnellisen sattuman kautta löysin nämä, ja olen käynyt imemässä inspiraatiota ja ihaillut kaikkia hienoja käsitöitä joita olet saanut aikaan. Itse voisin sanoa parhaaksi “saavutuksekseni” viime kesänä kutomani maton ja talvella tehdyn palmikko neuletakin… :)

Leave a Reply

Your email address will not be published.