Oi Skotlanti, kiltit ja tartaanit!

Gabaldonin kirjat ovat vieneet ajatukseni Skotlantiin. Olen ennenkin ollut innostunut paikasta, vaikka en ole siellä ikinä päässyt käymään. Kauniita maisemia, minulle villaa ja siipalle viskiä, mikä olisikaan parempi paikka? Koska en kuitenkaan voittanut eilen neljää miljoonaa euroa lotossa (voitto olisi ollut todellinen ihme, koska en lottoa), täytyy minun tyytyä ihastelemaan Skotlantia kotioloissa.

Erityisesti minua tietysti kiinnostavat skottimiehet kilteissään, ketäpä tervettä naista ei kiinnoistaisi?;) Perinteinen skotlantilainen kansanasu oli kuitenkin jotain muuta kuin nykyaikainen kiltti. Skotlantilaisen vaateparren erikoisuuksiin voi laskea miesten feileadh mór

-asun (modernin kiltin edeltäjä, jota kutsutaan englanniksi nimilla the great kilt tai the belted plaid) ja naisten viittamaisen Arisaid

-asun, joka puetaan tavallisen vaatekerran päälle. Niin naisen kuin miehenkin asu on pohjimmiltaan samankaltainen iso suorakaiteen muotoinen villakangaskappale, joka taitellaan ja kiinnitetään vyötärölle vyöllä. Kumpaakin vaatekappaletta voidaan kutsua gaelinkielisellä nimellä plaid

, joka nykyenglannissa tarkoittaa juuri villaviittaa, matkahuopaa tai jopa ruudullista kangasta.

Feileadh mór

ia voi käyttää monella eri tavalla:

Naisen arisaid

:

Feileadh mór –

ja arisaid

-vaatteiden väritys eroaa toisistaan. Feileadh mór on joko yksivärinen tai ruudullinen (tartaani), arisaid usein yksivärinen tai raidallinen. Kumpikin voidaan kutoa samaan raidalliseen loimeen: Siinä missä Feileadh mór kudotaan ruudulliseksi, arisaidissa käytetään kuteena yhtä väriä, jolloin kankaasta tuli raidallinen. Nähtävästi kangas on aina toimikassidoksista. Kutomisen jälkeen kangas viimeistellään vanuttamalla, jolloin siitä tulee kestävämpi ja lämpimämpi.

Mistä sitten Skotlantiin omaksuttiin nämä varsin erikoiset mutta yksinkertaiset vaatekappaleet? Skotlanti on ollut takamaata, kaukana kaikesta, ovatko vyötärölle kiinnitettävät villavaipat skottien omaa keksintöä? Joka tapauksessa suorakaiteenmuotoiset kankaat oli helppo valmistaa, niissä oli vähän viimeistelytyötä vaatteiksi ja ne olivat monipuolisesti käytettäviä.

Lisää skottivaatteista:

Asiaa kiltin kehityksen vaiheista

Asiaa arisaidista

Skotlantilaisesta miehen ja naisen puvusta

(HUOM, en tarkistanut artikkeleiden pätevyyttä.)

Historiallinen Skotlanti kiinnostaa monia histoianelävöittäjiä. Löysin samoilemalla jakobiittikapinan elävöittäjäryhmän kotisivuille, joilla on mainiot listat (miesten vaatteet, naisten vaatteet) siitä, millaisia elävöittäjien varusteet saavat olla. Tyydytyksekseni huomasin, että säädökset ovat melko tiukkoja. Jos ruvetaan jotain elävöittämään, niin se pitää tehdä mielestäni yksityiskohtia myöten oikein.

Törmäsin sattumalta myös kahteen historiallisia koruja myyvään nettikauppaan. Quiet Press ei ole niin erikoinen, mutta saksalainen Reenactors on kovin vakuuttava.

You may also like

7 Comments

  1. Skotlanti on ihana paikka. Kävin vuonna 2000 Isle of Skyella ja kiersin sen jälkeen runsaan viikon Highlanseja. Invernessissa kävin museossa jossa näytettiin kuinka kätevä vaate tämä braidi on. Syyskuussa lähden taas viikoksi Skyelle ja Edinburghiin ja…

  2. Hih olen aivan fanina noihin kirjoihin! Vain uusin on lukematta, koska odotan sitä pokkariksi.Jamie on

  3. Olen tosiaan nähnyt Kelttikorut.comin koruja jollain messuilla ja korut ovat minun makuuni liian teollisesti valmistetun näköisiä.Ylämaalle olisi kiva päästä samoilemaan, tosin siihen huviin tarvitsisi auton. Ajokorttia odotellessa…Jamie on NIIN ihku, ettei mitään rajaa! Hyvinkin pulloon laitettava mies.;) Itse olen jo miettinyt, että pitäisikö 5. ja 6. kirja tilata Amazonilta englanninkielisinä, kun ei jaksa odottaa suomennoksia.

  4. Ootte te tytöt hassuja. :)Minä myös tahdon takaisin Skyeen, Islaylle ja Invernessiin. Harmi vaan, ettei viski oli ilmakuivatun kinkun tavoin tekomaassaan merkittävästi halvempaa kuin täällä. Villasta en tiedä.

  5. Kirjojen sankareihin on helppo ihastua, varsinkin kun niillä on KAIKENLAISIA hyviä ominaisuuksia.;)Ei Skotlantiin ainakaan millekään ostosmatkalle voi lähteä, tosin ei kai se olisikaan ideana. Etkä sä halua tarkistaa, että missä sun oma pieni maapalasi sijaitsee?

Leave a Reply

Your email address will not be published.