Historiallisista puvuista

Koska en ole ollut kovin luovalla tuulella neulonnan suhteen viime aikoina, on pakko puolustautua, että kyllä minä olen sentään jotain käsitöitä tehnyt:

Siipan 200-luvun roomalaisen univormun tunika on valmistumassa. Itseasiassa pellavainen tunika on jo kasassa, mutta siitä puuttuvat univormuille tyypilliset nauha- ja helmakoristeet. Leikkasin tunikan osat uusilla hienolla saksillani ja ompelin tunika kokonaan käsin. Nauhat kudon pirtanauhana ja kirjon jälkikäteen ennen tunikaan kiinnittämistä. Tässä vaiheessa joku varmaan napisee “liian modernin” pirtanauhatekniikan käyttämisestä, mutta ainakin nauha on todennäköisesti melko autenttisen näköistä. Siippa kertoo pukuprojektista täällä ja varusteista täällä.

Tein tänään inventaariota historiallisiin pukuihin kelpaavista kankaistani ja olin ihan järkyttynyt kuinka paljon kankaita oikeasti on. Erilaisia pellavia on noin 18 metriä ja ohutta villaa noin 7 metriä. Sekalaista brokadia, jonka materiaalista en ole varma, on noin 5 metriä. Noista saa jo useamman vaatteen, että pitäisiköhän pikkuhiljaa alkaa hillitä tätä kankaan rohmuamista.

Löysin surffaillessani taas uuden mainion sivuston. La Couturière Parisienne -sivuilta löytyy mielenkiintoisia artikkeleita pukeutumisen historiasta. Sivuille löysin, kun etsin 1700-luvun korsetin teko-ohjetta (vai miten “a pair of stays” pitäisikään suomentaa). Himottaisi tehdä tämän tyylinen korsetti. Tosin en ajatellut kokonaan tuettua, vaan puoliksi tuettua mallia. Pitäisi varmaan ensiksi hurauttaa koneella proto ja sitten ommella käsin lopullinen korsetti.

You may also like

5 Comments

  1. Piru, unohdin että kuvat katosivat kaikista vanhoista kirjoituksistani palvelinmuuton yhteydessä. Ehkä tänään jaksan käydä ne läpi, mikäli kuvat ovat missään edes tallessa enää…

  2. Tästä kirjasta on ollut hyötyähttp://www.amazon.com/gp/product/0810966085/002-2478233-4140008?v=glance&n=283155(kaikki yhdessä pötkössä).Olitpa löytänyt ihanan korsetin toteutettavaksi. Tekisitkö takaanauhoitettvana?Itävaltalaisilla on myös hyviä kaavoja, sillä heidän kansanpukunsa on pysyneet melko muuttumattomina 1700-l lähtien mitä dirndlin korsettiosaan tulee. Mulla on aitoja kaavoja jos tarvitset.

  3. Tikru, tuo Parisienne-sivu on todella hyvä, kaikki mitä olen tähän mennessä tarkistanut, on pitänyt paikkansa. Tosin sivujen pitäjä onkin valmistunut pääaineenaan fashion sociology, eli hän varmaan tietää mistä puhuu.Juuli, olen tuota kirjaa yrittänyt pari vuotta sitten tilata Amazonilta, mutta silloin se oli loppu. Nyt näyttää siltä, että on otettu uusi painos, jipii! Minulla on jo Dress in detail: Around the world, ja se on hyvin inspiroiva.Omasta korsetistani olisi tulossa sen verran erilainen, että luukujat eivät näy, koska ajattelin tosiaan tehdä vain puoliluitetun. Jos se onnistuu, niin voisi rohkaistua tekemään kokonaanluitetun.Olen todella kiinnostunut noista dirndlin kaavoista! Haluaisitko lainata niitä minulle kopioitaviksi korvausta vastaan? Laittaisitko minulle mailia osoitteeseen mielitty at luukku piste com?

Leave a Reply

Your email address will not be published.