Sukista

Koska edellisessä postauksessa julistin pesäeroani pitkiin housuihin, ajattelin nyt kirjoittaa sukista ja sukkahousuista. Itseasiassa olen pohtinut sukkaongelmia jo parin viime viikon ajan, koska nyt kun säät ovat kylmenneet, on pitänyt siirtyä pitkiin sukkiin tai peräti sukkahousuihin. Suomen kaltaisessa kylmässä maassa paljassäärikausi on kuitenkin valitettavan lyhyt.

Monet naiset marisevat sukkahousujen epämukavuudesta, mutta minusta oikean kokoiset ja laadukkaat sukkahousut eivät tunnu päällä eikä niitä edes ajattele (kuulostan ihan Libresse-mainokselta). Tietenkin jos saisin valita, mieluiten kulkisin paljain säärin ympäri vuoden. Toisaalta, jos saisin valita vähän lisää, viettäisin harrastavan kotirouvan elämää jossain päin Italiaa.

Monet valittavat myös sukkahousujen kylmyyttä talvisaikaan. Tässä vaiheessa otetaan aseeksi kerrospukeutuminen: Paksut sukkahousut, yli polven ulottuvat villasukat ja villahousut pitävät koivet lämpiminä jopa 30 asteen pakkasessa.

Sukkahousuja vielä mukavammat ovat stay upit tai liivisukat. Tosin niitä kumpiakaan ei voi käyttää talvipakkasilla, muuten käy vielä huonosti (reidet jäätyy, tulee virtsatientulehdus). Tai ainakin pitää käyttää lisänä villahousuja. Minulla on DDR:ssä (!) valmistettuja paksuja liivisukkia. Niitä ei ole tehty pahvista, toisin kuin itäsaksalaisia autoja ja kodinkoneita, vaan kestävästä polyamidista.

Tein muutama päivä sitten sukkainventaarion, koska kaikista rasittavinta on alkaa etsiä aamulla kello seitsemän ehjiä sukkahousuja. Varsinkin jos on vielä niin pimeää, että karanneen silmukkajonon huomaa vasta, kun sukat ovat jo jalassa. Sitten myöhästyy bussista, kun pitää alkaa ommella tai vaihtaa sukkiksia. Ja perhosefektin vaikutuksesta New Yorkin pörssi romahtaa ja jossain Uzbekistanissa tapahtuu sukkavallankumous…

Joka tapauksessa inventaarion perusteella tulin siihen tulokseen, että minulla on:

 • yksivärisiä paksuja ja ohuita sukkahousuja 12 paria,
 • kuviosukkiksia 8 paria,
 • pitsisukkiksia 14 paria,
 • stay up- ja liivisukkia 12 paria,
 • sekalainen määrä puuvillaisia ja villaisia polvi- tai ylipolvensukkia,
 • sekalainen määrä varrettomia sukkia.

Tuo tuntuu minusta aika suurelta määrältä. Miksi kaapista ei tunnu löytyvän ehjiä ja sopivia sukkia, vaikka niitä todistettavasti siellä on? Pitäisikö niille kehittää jokin kätevä teline? Voisiko vaikkapa Niksi-Pirkka auttaa tässä asiassa? Ja miksi ostan niin paljon erikoisia kuviosukkahousuja, kun en niitä kuitenkaan paljoa käytä? Miksi esimerkiksi kullan- tai violetinväriset pitsisukkikset tuntuvat kaupassa niin vastustamattomilta, vaikkei niitä voisikaan käyttää arkisukkiksina? Tai kuka oikeastaan kieltää käyttämästä? Kysymyksiä, kysymyksiä!

Linkkivinkkinä, varmaan kymmenennen kerran Sock Dreams. Minullekin voi tilata lahjaksi tuolta juttuja! Vinkkinä stay upeista tykkääville: Tallinnan Kaubamaja on yleensä ilahduttanut laajalla italialaisella sukkavalikoimallaan. Eli jos sinne suuntaatte, suosittelen sukkaosastolla piipahtamista. Se on paljon parempi kuin Stockan vastaava.

Mielityn vaateblogi lopettaa sukkatiedoituksensa tällä kertaa tähän. Seuraavalla kerralla ehkä neulonta-asiaakin.

You may also like

10 Comments

 1. Hear hear hear! Pitäis kai omatkin sukat inventaarioida… ei kyllä noin paljon ole, mutta silti… Hameihminen itsekin, vaikka viimeisen vuoden käyttänyt paljon housuja.

 2. Sitä aina miettii, että kyl ne rikkinäiset sukat muistaa ja sit ne tunkee sinne samoihin koreihin. Jos on pinna kireellä valmiiksi, niin rikkinäiset sukat aiheuttaa räjähdysalttiutta.Ton postauksen tehtyä tajusin, että suurin osa mun epäkäytänöllisistä sukista on alennuksesta: Kuka voi vastustaa kaksi euroa maksavia pitsisukkiksista.Sinut pitäisi jotenkin paimentaa takaisin hamekannalle.:)

 3. joo, toi on jännä miten monet inhoo sukkahousuja, ja mäkin mietin että onko kyse laadusta tai koosta, vai sitten vaan että ne eivät vain sovi kaikille.sukkahousut on olleen monella kelillä ja monta kertaa ihan esteettinenkin pelastus ja toi Tallinnan vinkki täytyy pitää mielessä!*liputtaa hameiden puolesta*

 4. Täällä olisi yksi sukkahousujen vihaaja. Ne kun ahdistavat ja kutittavat ja ei voi kunnolla raapia sukkahousujen läpi. Kaikkea kamalaa! Siksi en käytä myöskään hameita kuin ehkä juhlissa enkä oikeastaan niissäkään, jos voin välttää.Onkohan kyse jonkinlaisesta yliherkkyydestä, pitäähän minun ratkoa koko- ja pesulaput vaatteista, ne saavat aikaan kutinaa, ihottumaa ja pistelyä. Miksi vaatteissa pitääkään olla niin ärsyttäviä kovia ja muovimaisia lappusia, että reikienkin uhalla on pakko ne irroittaa.

 5. Minäkin heräsin loppukesästä tajuamaan, että olin lähes koko kesän käyttänyt hameita ja mekkoja. Olen kyllä ostanut paksumpia sukkahousuja mutta pitkiä lämpimiä sukkia minulta ei löydy yksiäkään. Muutamia puuvillaisia kylläkin. Olen aina ennen inhonnut sukkahousuja vaan nyttemmin oppinut ostamaan aika monta numeroa liian suuria niin johan riittää pituuutta eikä valu aina alas. Pitäisi hommata hametakki ja paksumpia sukkia jotta vois olla hame päällä pidempään.

 6. Olen hameihminen erityisesti keväisin ja syksyllä, mutta on sitä tullut hameessa kiidettyä Pohjois-Karjalan keskitalven pakkasissakin. Mitä paksummat sukkahousut, sitä paremmat :) Erityisesti puuvillaiset on ihanat iholla. Ja tällä hetkellä tietysti ruskeana ;)

 7. Norppa, monethan ei esimerkiksi kestä karkeaa villa paidoissa, ehkä tää on vähän samanlainen ilmiö. Helena, kyllä munkin pitää ratkoa vaatteista kaikki pesulaput irti, ne rapii todella pahasti. Nykyään on plajon mikrokuitusukkiksia, jotka ainakin mun mielestä on tosi mukavia.Joska, tuo sukkisten kokoasia on omituinen, koska ei ikinä tiedä, että pitääkö sukkien koot paikkansa. Ja niitä kun ei voi sovittaakaan. Itse pitkäjalkaisena ihmisenä teen välillä todellisia vikaostoksia.Tiinamaria, joo paksut puuvillasukkikset lämmittää ihmeen hyvin. Toisaalta ne ei ole aina kauhean esteettisiä. Täytyy myöntää, että talvisin itsekin mahdollisimma paksuja sukkiksia.

 8. ei minusta sukkahousut oo yhtään epämukavia, paljon mieluummin pidän sukkahousuja kuin vaikkapa jotain välihousuja. kesällä tosin sukkahousut on kyllä inhottavat, sillon pidän vaan jos on aivan pakko.

 9. Sukkiksissa pätee se sääntö, että kannatta ostaa yhtä numeroa aiottua suurempi koko. Silloin ne kestävät ja istuvat paremmin, eivät valu eivätkä ahdista.

Leave a Reply

Your email address will not be published.