Kevyttä ajanvietettä

Kuten edellisen postauksen kommenteista voi lukea, Helsingin Sanomissa oli tänään kulttuurisivuilla sivun juttu erilaisista suomalaisista blogeista. Blogeissa on hälisty jutusta, mutta minulla ei ole omasta puolestani mitään valitettavaa. No ei tietenkään, kun minusta oli lehdessä vielä nätti kuvakin!

Minua haastateltiin juttuun käsityöbloggaajan

ominaisuudessa. Olisi ollut jotenkin hämmentävää puhua loppujen lopuksi hyvin kirjavan joukon puolesta, siksipä kerroin omia mielipiteitäni blogeista. Minun mielestäni suurin osa blogeista ovat viihdettä ja että käsityöblogit ovat ehdottomasti viihdettä, enkä oikein ymmärrä miksi se olisi huono asia.

Kielitoimisto määrittelee viihteen kevyeksi ajanvietteeksi

. Mitä muuta suurin osa blogeista on? Niiden parissa viihdytään

ja vietetään aikaa

. Ja miksi sanalla viihde

on niin huono kaiku? Eikö viihde voi olla vakavasti otettavaa ja älykästä ja eikö viihdettä tuottamalla ja kuluttamalla voi oppia uusia asioita? Mädättääkö viihde aivot ja tekee ihmisistä tyhmiä?

Oma blogini on minulle harrastusväline ja kommunikointikanava. Pidän blogia vakavissani, mutta samalla sen pitäminen on minulle viihdettä. Minun mielestäni blogini arvoa ei vähennä se, että luokittelen sen viihteeksi ja ajanvietteeksi. Olen luvannut itselleni, että lopetan blogin pitämisen heti, kun se ei tunnu enää itsestäni mielekkäältä. Tähän asti intoa on kuitenkin piisannut.

Toivon myös blogini lukemisen ja seuraamisen olevan viihdettä. Toivottavasti täällä viihdytään ja tullaan käymään toistekin. Olen ylpeä ja hieman hämmästynytkin siitä, että ihmiset viihtyvät niin hyvin blogini parissa. Olen iloinen, jos ihmiset pitävät kirjoituksistani, inspiroituvat tekemään itse käsitöitä ja saavat postauksiani lukiessa pienen annoksen tekstiilitietoa.

En kuitenkaan pidä blogia siksi, että kertoisin esimerkiksi käsityökulttuurista muille. Tarkoitukseni ei ole sivistää blogini lukijoita tai levittää neulomisen ilosanomaa. Voisin tietenkin keksiä blogilleni hienoja merkityksiä: sitä voisi pitää käsityötaidon ja -tiedon levittäjänä, verkostoitumisvälineenä, pedagogisena kokeiluna tai ties minä, mutta siihen minulla ei ole tarvetta. Blogini sisältöä ovat minun

kiinnostuksenkohteeni ja minun

elämäni tapahtumat.

Minulla ei ole mitään tarvetta olla tiedostava ja vakavasti otettava tai painottaa blogillani olevan vakava päämäärä. Sillä kun ei ole. Viihdyn nykyisessä asemassani varsin hyvin. Minulla ei ole tarvetta korottaa itseäni bloggaajana, mutta ei myöskään vähätellä. Olen ylpeänä tyttötyttö.

Jos jollekulle tulee nyt mieleen hyviä määritelmiä käsityöblogien luonteesta, niin kommenttilootaan saa mielellään kommentoida! Onko viihteellisyys pahasta vai jopa hyvästä?

_________________________________________________

Ja kyllä minä seuraan kahta aiheiltaan poliittista blogia: Jyrki J.J. Kasvia ja Jussi Halla-ahoa. Sekin on enemmän kuin moni tuntemani ihminen seuraa.

Lehti sanoi asian niinkuin se on.

Colour me! skannasi Hesarin jutun.

Hesarissa minua tituleerattiin käsityönopettajaksi. Ne maisterinpaperit olisi nyt paras sitten saada (tämänkin postauksen kirjoittamiseen menneen ajan olisi voinut siis käyttää paremmin).

You may also like

18 Comments

 1. Hei,Minäkään en ymmärrä, mitä nämä blogit sitten ovat, jos eivät viihdettä! Sinun blogisi on hyvää sellaista, jota lukiessa tulen hyvälle tuulelle ja inspiroidun kauniista kuvista. Ihanaa viihdettä, arjen pieniä iloja!Aurinkoista kevään odotusta ja jaksamista gradun kanssa!- Sanna

 2. Viihde nähdään harmittavan usein liian kevyenä ja turhanpäiväisenä, vaikka se kuitenkin kuuluu jokaisen arkipäivään. Sitä paitsi eihän mistään tulisi yhtään mitään, jos tämä maailma olisi täynnä vakavaa ja painavaa asiaa, kurttuotsaisuutta ja yleensäkin “pelkkää” asiallisuutta. Molempia puolia tarvitaan. Mielestäni blogi on aina kirjoittajansa näköinen ja niin sen juuri pitääkin olla. :)

 3. Sun blogis on kyllä hyvä. Minäkin miehenä täällä neuleblogissa seikkailen. Mielenkiintoista se, että miten erikokoisilta tonteilta tätä maailmaa katsotaankaan. Milloinkas on ne viiniartikkelit tulossa…? Esim. tyyliin: Vierailu vanhassa viinikellarissa, mitä kaikkea siellä maisteltiinkaan. Tsekkasin myös tuon Deine Lakaien musiikin ja jopa tykkäsin siitä, vaikka eräs norjalainen 3-kirjaiminen bändi on ehdoton suosikkini :)

 4. Se on oikein onnistunut kuva ja nauratti kun ensin olin käynyt täällä ja sitten aamukahvia ja hesaria. eläköön monikanavaisuus!

 5. sana “viihde” tuntuu tosiaan olevan kirosana tietyissä piireissä. kaikki viihteeksi luokiteltava ja suosittu on automaattisesti huonoa. itse olen törmännyt tällaiseen ajattelutapaan kirjastoalaa opiskellessani ja se on pistänyt minut tosissaan kiehumaan useaan otteeseen.blogisi on yksi suosikeistani ja olen pyörinyt täällä melko ahkerasti, vaikken aikaisemmin olekaan kommentoinut. jatka samaan malliin.:)

 6. Blogisi on viihdettä parhaimmillaan! Lisäksi siinä on asiaakin sopivasti mausteena :)Toivon, että jatkat vaan samaan malliin.Oikein ihanaa ja aurinkoista kevättä (vaikka lunta tuleekin taas taivaan täydeltä)!Elina(www.pitsiwilla.fi)

 7. Jaa, yllättävän yksimielisiä täällä tunnutaan olevan. Juuri tuo Gretan sanoma “Kaikki viihteeksi luokiteltava ja suosittu on automaattisesti huonoa” minuakin ihmetyttää. Jos asia nähdään noin puusilmäisesti, niin missäköhän on vika? Minun nähdäkseni viihde voi saada ihmiset ajattelemaan omilla aivoillaan ja saada aikaan ahaa-elämyksiä samalla tavalla kuin painavampi ja raskassoutuisempi kulttuuri.Timpe, hauska kuulla, että minulla on myös mieslukija. Teitä ei taida olla kovin montaa, jos ei irl-tuttuja lasketa mukaan.:) Viinejä täällä tuskin tullaan arvostelemaan. Olen tylsä: tykkään täyteläisistä punkuista, kuten varmaan puoli muutakin Suomea. Viiniarvosteluja löytyy esim Juhon blogista: Viiniblogi.

 8. Siskosi ainakin tykkäsi jutusta! Ja olihan kuvaan pääsyt yksi parhaimmista kivi-hopeakoruistani, fluoriitti-rosario, jee!

 9. Ensimmäistä kertaa poikkesin tänne luoksesi tuolta blogilistan kautta…. Hesaria minulle ei tule, mutta tuosta linkityksesi kautta pääsin jotenkin hajulle mistä keskustellaan ja pitäähän sitä nokkansa työntää minunkin tähän keskusteluun… Olen itse aloittanut blogiharrastuksen viime kesänä ja löytänyt sitä kautta ihan uudenlaisen kanavan tuottaa jotain itsestäni ulospäin… Teatteriharrastajaksi minusta ei ole, taiteilijaa ei tule, laulaakkaan en osaa – mutta jollakin tapaa osaan kirjoittamalla muodostaa sanoja ja digikamerallakin ainakin ruokalautasesta saan kuvan…;D Näin aikuisella iällä on mukava vuorovaikuttaa eri ikäisten ihmisten kanssa ja saada vähän laajempaa perspektiiviä tätäkin kautta…. Viihdettä…hmmm… ehkä, mutta kyllä tässä on minusta kysymys myös harrastamisesta – tuottaa ensin jotain esim. käsityö tai ruoka, kuvata, kirjoittaa ja keskustella vielä kaiken lisäksi blogien välityksellä. … oho…olipa täällä blogissasi inspiroiva ilmapiiri – taidan tulla toistekkin…. =)))

 10. Edustit neulebloggaajia oikein ansiokkaasti, ja kuva oli kuin Vermeerin siveltimestä. Muuten sen jutun sävy vähän äksytti. Ai kun me naiset ollaan sitten kaiken turhanpäiväisen perään! Mutta mitäs tuosta, kommentit moiset kertoo enemmän lähteestä kuin kohteesta.

 11. Mää sain osottees tyttäreni kautta ja miellyin bloggiis heti. On kiva katsella ja lukea sitä. Aina ja ikuisesti käsityöläisenä on kiva lukea “nykyaikaa”, ja oppia samalla uusiakin asioita. Kiitos siitä sulle.Ja jos bloggis on sitä “viihdettä” niin viihteesi on kyllä siitä paremmasta päästä!

 12. Jatkan tällä yksimielisellä linjalla: jos tämä on viihdettä, ei siinä mitään vikaa! (Täällä Meksikossa näkee kyllä paljon aivottomampaakin viihdettä telkkarista puolialastomine tyttösineen). Eikä viihdeblogien kirjoittaminen/lukeminen mitenkään tarkoita, ettei olisi yhteiskunnallisista asioista kiinnostunut. Itse teen ihmisoikeuksiin liittyvää tutkimusta, joten vapaa-ajalla tarvitsen oikeasti jotain vähän kevyempää luettavaa, josta tulee hyvä mieli ja josta oppiikin samalla jotain. Blogisi on kaunis ja virkistävä. niin, ja se edellisen postauksen pitsineule näyttää ihanalta!

 13. Milena, kiva! Korusi on nyt mun ihan lempparini, harmi ettei se sovi ihan kaikkien vaatteiden kanssa. Voisin muuten käyttää sitä joka päivä.:) Marke, minun mielestäni suurimmassa osassa harrastuksista on kyse viihteestä: vaikka harrastettaisiin vakavissaan, se on silti tapa viettää vapaa-aikaa. Samalla harrastus on tietenkin väylä kehittää itseä, verkostoitua yms. Harratukset ovat vapaa-ehtoisia ja niissä viihdytään. Tosin rupean nyt epäilemään, että itse suhtaudun sanaan “viihde” paljon leväperäisemmin ja suuripiirteisemmin kuin esim. mediatutkijat.Villamokka, mä en jotenkin nähnyt artikkelia sillä tavalla. Artikkeli oli kirjoitettu tietystä näkökulmasta ja mun mielestä se toi hyvin esiin haastateltujen bloggaajien mielipiteet omasta blogistaan ja bloggaamisesta. Tietty asiavirheitäkin oli: Blogilistaa nyt ei olisi kannattanut käyttää lähteenä esim. suomalaisten blogien määrästä. En väitä, etteivätkö muoti- ja käsityöblogit olisi tärkeitä ja merkityksellisiä tekijöilleen ja lukijoilleen, mutta mun mielestä olisi mielenkiintoista kuulla mitä suurta yhteiskunnallista merkitystä niillä on. Miten “skenen” ulkopuoliset ihmiset kokevat ja näkevät ilmiön merkityksen.Sinilga, kiitos.Colibridreams, no on viihdettä ja viihdettä.:) Minusta keskustelu viihteen olemuksesta olisi kovin tervetullutta.

 14. kiva kun linkitit tuon skannauksen, oli mukava lukea tuo juttu kokonaan. tosi kaunis kuva sinusta! ps. ei viihteellisyydessä ole mitään pahaa, päinvastoin! :)

 15. Minullekkin tämä blogien seurailu on viihdettä ja samalla eräänlainen harrastus myös. Sinun blogisi viihdytti tällä kertaa asiallisella mielipiteellä ja kommenttilla. Kiitos!

 16. Hesarin kuva oli tosi nätti. Tunnistin siitä sinut sekunnin sadasosassa vaikken edes ollut vielä otsikkoa lukenut :) Pidän eniten hyvin kirjoitetuista ja ajatuksia herättävistä blogeista, ja sinun blogisi onkin sieltä parhaasta päästä. Täällä minä nytkin itseäni viihdytän aamutuimaan. Eläköön viihde :)

 17. Satu h, kiitti!Miriva, hauska kuulla, että tykkäsit kirjoituksesta.Annu, ja mä ajattelin, ettei siitä kuvasta kukaan mua tunnista.:) Kiitos kehuista ja tuota mainiota “Eläköön viihde!” -slogania voisikin alkaa käyttää.

 18. Juu, kyllä minäkin luen, neulonnasta en niin ymmärrä, mutta hupaisia juttuja noin muuten.Mielestäni sellaisenaan tämä blogi -sikäli kun formaatista jotain ymmärrän- omaa enemmän lukukertoja kuin joku ‘vakavastiotettava’ kansalaisjournalisti. Ei jaksa. Blogeissa on se että ne ovat monesti rehellisempiä ja aidompia sisällöltään kuin perinteisen journalismin muodot. Ennemmin luen vaikka neulomisesta kuin Matti Nykäsestä.

Leave a Reply

Your email address will not be published.