Kehriä, vadelmaa ja kirjoja

Pari viikkoa sitten opettelin töissä uuden neulostyypin, kun asiakas ei saanut neuleohjeesta selvää. Ohjeessa ei loppujen lopuksi ollut mitään vikaa ja kun aloitin neulomaan sen mukaan, ohje olikin aivan selkeä. Minulle käy usein noin: kun yritän kirjoitetusta ohjeesta ihan vain mielessäni miettiä, että miten neulos muodostuu, ei ohjeessa tunnu olevan järkeä. Sitten kun otan puikot ja langat esiin, ohje vaikuttaakin heti täysin selvältä ja hyvin kirjoitetulta. Tosin on turha varmasti mainitakaan, että pidän enemmän piirretyistä ohjeista kuin kirjotetuista. Ruutupiirrokset helpottavat elämää kummasti!

En yleensä ole kovinkaan ihastunut neulostyyppeihin, joissa on pidennettyjä silmukoita, mutta tästä kehrämäisestä mallista pidän jostain syystä kovasti. Aloitin samalla neuloksella tekemään suorakaiteenmuotoista huivia. Lankana on ohut nauhalanka, Hjertegarnin Ribboo, joka on koostumukseltaan soijaa ja bambua. Raskaana nauhalankana se sopii neulostyyppiin hienosti. Langasta tehty neulos tuntuu ihanan viileältä, mutta näihin ilmoihin vähän turhankin kesäiseltä. Huivi ei siis päässe käyttöön ennen kevättä.

Vaikka huivi ei ole vielä aivan valmis, aloin neuloa vadelmanpunaisesta villapuuvillalangasta takkia. Lanka on kevyttä ja viileähköä, takkia voinee käyttää Suomen kesässäkin. Vadelmanpunainen on tällä hetkellä yksi lempiväreistäni.

Sain pari viikkoa sitten WSOY:ltä Sanna Vatasen uuden hurmaavan kirjan:

Kirja on mielettömän ihana ja se on mahtava ideapankki jokaiselle, jolle kertyy tuskastuttavia nöttösiä “näitä voi vielä joskus tarvita” -jämälankoja. Vaikken itse juuri valmiita ohjeita harrastakaan, kirja on mainiota ideamateriaalia. Kirjan ohjeissa yhdistyvät kokeileminen, väreillä leikkiminen ja hauskat oivallukset. Joukossa on helpompia ja vaikeampia ohjeita ja kaikki ideat ovat sovellettavissa monenlaisiin tuotteisiin. Kuvat ovat aivan omaa luokkaansa.

Pitää vinkata toisestakin kirjasta: En ole vielä nähnyt Pitsikirjaa livenä, mutta Pitsiblogi on vakuuttanut. Tosin naisen, joka rakastaa vanhoja pitsejä, vakuuttamiseen ei kauhean paljon tarvitakaan ;)

On upeaa, että Suomessa julkaistaan visuaalisesti laadukkaita ja uusia ideoita sisältäviä käsityökirjoja. Hienointa on se, ettei tehdä ainoastaan “tämän valmistat yhdessä illassa” -tyylisiä käsityöohjeita, vaan kunnianhimoisia ja perinteitä kunnioittavia, mutta samalla uudenlaisia ohjeita.

***

Lopuksi pieni pyyntö: jos jätätte blogiini kommentteja, toivon, että jättäisitte ne uusimpiin postauksiin. Minulle voi laittaa myös suoraan sähköpostia, yhteystiedot löytyvät profiilista.

You may also like

6 Comments

 1. Tuo ruskea "pitsi"neule on kaunista :) Voitko laittaa sen ohjeen tänne, vai onko se laitonta ?
  Leppoisaa sunnuntai-iltaa sinulle !

 2. Nättejä neuleita tulossa! Katselin eilen tota jämälanka kirjaa WSOY:n myymälässä Porvoossa, mutta en sit kuitenkaan raaskinu vielä investoida. Ihanan inspiroiva kirja, jonka aion kyllä jossain vaiheessa hankkia myös omaa kirahyllyäni koristamaan.

 3. Ihanan näköistä neulosta! Itse aloittelen juuri IK:n Millefiori cardigania, jossa on melkolailla vastaava kuvio helmassa. Odottelen jo kovasti, että pääsisin sitä kohtaa neulomaan.

 4. Lettu, ymmärtääkseni yksittäisen neuloksen julkaiseminen on ihan sallittua ja tuohan nyt ei ole mikään supererikoinen malli. Laitan ohjeen kunhan saan huivin valmiiksi.

  Särmä, joo tuo kirja on mielestäni kyllä kannattava hankinta. Olen selannut sitä paljon ja hartaasti :)

  Jaana, tuontyyppisen neuloksen neulominen on hauskaa ja nopeaa. Pitääkin tsekata tuo Millefiori.

 5. Minäkin odotan ohjetta tuohon malliin! Tiedän jo, kuka italiantädeistä saa uuden huivin ;-)

Leave a Reply

Your email address will not be published.