Kroatiassa, yleistä ihastelua

Meri ja vuoret, parhautta:

On vaikea miettiä mistä aloittaa Kroatian raportointi, kun mieleen tulee vain kauheaa hehkutusta. Mutta todella, löysin itselleni täydellisen lomakohteen. Nyt voin sitten käydä seuraavat neljäkymmentä vuotta aina lomalla Makarskan Rivieralla Meteor-hotellissa aina kun tarvitsen aivolomaa ja rahavarat antavat periksi.:)

Mikä sitten Kroatiassa niin viehätti? En tietenkään voi puhua koko Kroatiasta, vain Dalmatian rannikosta. Ainakin Makarskan pienen kaupungin parhaat puolet ovat luonto, pittoreskit maisemat, kirkas vesi, vuoret, kaunis satama ja keskustan vanhat rakennukset. Parasta kaupungissa on se, että siellä voi vain olla. Voi ottaa viiniä ja eväitä mukaan meren rantaan ja hengata vähissä vaatteissa. Minulle tuo on maallinen paratiisi. Matkailijoita ei nyt alkukesästä ollut nimeksikään, mutta kesäkuun puolessa välissä on tilanne kuulemma aivan toinen. Nyt pinjametsissä sai samoilla ja istuskella aivan rauhassa.

Huonoja puolia kaupungissa ei oikeastaan ole. Jos ei siksi lasketa sitä, että internet-pisteen tietokoneet ovat 90-luvulta ja hyvin hitaita (ai miten niin olen riippuvainen?!). Tosin näin on kai koko Kroatiassa, tietokonekanta on vanhaa.

Lomamme oli lähinnä olemista

, flaneerausta postikorttimaisissa maisemissa. Olisin voinut jatkaa samaa vielä toisenkin viikon. Minua aktiivisempi siippa olisi tarvinnut lisää kaupunkiretkiä ja lisää vuorikiipeilyä (oma hävettävän huono kuntoni ei yltänyt edes keski-ikäisten norjalaisten tasolle, asialle todella pitää tehdä jotain).

Näkymä piknikpaikaltamme:

Makarskan kaupunki on lomakohteena selvästi vanhempien ihmisten suosiossa. Lapsiperheet ja teini-ikäiset tuntuvat oleskelevan läheisessä Tučepin kylässä. Oli Makarskassakin lapsiperheitä, mutta ei niin paljon, että ilma olisi ollut sakeana lasten kiljahduksista. Matkailijoita oli lähinnä Kroatiasta, Saksasta, Briteistä, Norjasta ja Venäjältä.

Ulkoilupolut on huomaavaisesti ladottu luonnonkivillä, ettei tarvitse kompuroida:

Kansana kroatialaisia ei voi kuin kiitellä, kaikki ovat kohteliaita ja kielitaitoisia. Hintataso maassa on Suomen luokkaa, mutta kroatilaisia tuotteita voi saada edullisemmin. Niitä tietenkin kannattaa suosiakin. Pieniä ihania leipomoita on parin korttelin välein ja niistä saa esimerkiksi pasteijoita ja makeita täytettyä voisarvia. Viini on edullista, täysin kelvollinen pöytäviini maksoi 19 kunaa eli alle kolme euroa.

Ruokakulttuuriltaan Kroatia on tosiaan sekoitus keskieurooppalaista raskaampaa ruokaa ja välimerellistä keittiötä. Kroatiassa osataan siis valmistaa liha- ja perunaruokia, mutta myös pastaa ja salaatteja. Tällaisen ruuanystävän todellinen taivas!

Kuvat ovat siipan ottamia.

You may also like

666

6 Comments

  1. Ihania juttuja teidän onnistuneesta matkastanne! Pakko oli surffata niillä sinun linkkisivuillasi ja muistella omia reissuja siellä seuduilla. Me oltiin Makarskassa ja Splitissä täysin turistiajan ulkopuolella ja kyllä oli ihanan rauhallista, juuri sitä mitä halusimmekin

  2. Kroatia kuulostaa aivan ihanalta! On ollut jo pidemmän aikaa haaveena päästä käymään siellä (ja vähän muuallakin Itä-Euroopassa) ja näiden kirjoitusten myötä kiinnostus vain kasvoi! Teillä oli ilmeisesti ihan omatoimimatka? Jos saa udella, niin paljonko lennot tulivat maksamaan?

  3. Tässä yritän parhaani mukaan käännyttää ihmisiä matkaamaan vanhaan Eurooppaan kaikenlaisten Turkkien ja Thaimaiden sijaan.;)Me olimme aivan pakettimatkalla, mukavuudenhaluisia kun ollaan. Matka ostettiin Aurinkomatkoilta, mainio hinta-/laatusuhde, kun kumpikaan meistä ei innostunut kikkailemaan lomalla.

  4. Minä olen ollut kans Aurinkomatkojen lomalla Ent. Jugoslaviassa (Dubrovnikissa hotelli), tosin kauan sitten eli silloin kun olin 8 v.Kävimme myös Splitissä. Siellä oli silloin kansantanssifestivaalit. Muistan aika hyvin ja vanhemmillani onpaljon kuvia matkasta.

Leave a Reply

Your email address will not be published.