Ompelurasiasta

Muutama postaus sitten kerroin saamastani tekstiiliaarteesta. Samoilta ihanilta ihmisiltä sain tekstiilien lisäksi myös ompelurasian. Rasia ei itsessään ole mikään kovin erikoinen, mutta sen sisältö on mieluisan vanha ja erikoinen.

Ompelurasiasta löytyi kaikenlaista, muunmuassa luisia kirjontalangoille tarkoitettuja “puolia” (onkohan noille olemassa joku oikea nimikin?). Tämän kaiken nykyisen muovisen tavarapaljouden keskellä luiset puolat tuntuvat oudoilta, vaikka onhan minulla käytössä luinen kinnasneulakin.

Ompelurasialahjoituksen jälkeen tulin siihen tulokseen, että minulla taitaa olla tällä hetkellä silmäneuloja tarpeeksi aika montaa elämää varten. Silmäneulat kun eivät ole samanlainen katoava luonnonvara kuin nuppineulat. Jos joku siis tarvitsee sekalaisia silmäneuloja, voisin hyvin luopua muutamasta kymmenestä. Lisäksi jos jollakulla on hyvin vanha Husqvarna (epäilen poljettavaa mallia), niin minulla olisi nyt annettavana neuloja sellaiseenkin.

Ompelurasian lisäksi sain myös paketillisen neulepuikkoja. Suurin osa niistä oli tavallisia pitkiä ohuita metallipuikkoja, mukana muutamat sukkapuikot. Joukossa kuitenkin oli alla oikealla oleva todella kaunis, todella ohuelle langalle tarkoitettu virkkuukoukku.

Vasemmalla oleva koukku minua jäi mietityttämään. Se oli neulepuikkojen ja virkkuukoukkujen seassa, mutta minulla ei ole mitään käsitystä mikä se on. Mitä sillä voisi tehdä? Liittyykö se edes käsitöihin vai johonkin ihan muuhun? Jos tiedätte, niin olkaa kilttejä ja valistakaa minua.

Saamieni kodintekstiilien joukossa oli yksi irroitettava vaatesomiste. Valtavan kokoinen valkoinen pitsirusetti näyttäisi varmasti tyylikkäältä 1930-luvun musta vierailupuvun etumuksessa. Itse somistin rusetilla korallinpunaisen kesäpaidan, ainakin nyt näin alkuun.

Viime aikoina blogikommentointini on jäänyt todella vähille jopa omassa blogissani ja tulen jatkossa luultavammin vielä vähentämään päätöntä netissä surffailua. Yritän keskittyä olennaiseen, saada aikaiseksi asioita ja nauttia elämästä. Se ei tarkoita blogin hiljenemistä, vaan kaikenlaisen järjettömän tuottamattoman luuhailun vähentämistä. Nimim. “Ihan aina ei tarvitsisi katsoa kaikkia löytämiään mäyrävauvavideoita”

You may also like

16 Comments

 1. Onko toi napituskoukku? Kun ainakin kenkiä mun muistaakseni napitettiin nimenomaan nappikoukun avulla (en mä virallista nimeä tiedä)

 2. Hei!Minulla olisi parikin veikkausta tuosta koukusta. Sitä on voitu käyttää loimen pirtaan pujottamisessa (varsinkin, jos se on litteä) tai sitten sillä voi “poimia” karanneita silmukoita.Hyvää Pääsiäsitä!

 3. tuntematon koukku lienee napituskoukku, ainakin googlen kuvahaulla löytyi vastaava. vielä kun saisit sellaiset vanhanajan napitettavat kengät :)

 4. Yksi arvaus tuolle koukulle on, että sen avulla rukin rullalle menevä lanka vedetään rukin lyhdyn reiän läpi kun aloitetaan kehräämään / lanka on päässyt karkaamaan kokonaan rullalle.

 5. Vasemman puoleinen koukku on nappikoukku, esimerkiksi naisten pitkien paidankalvosinten napittamisen avuksi. Lienee käytetty myös kenkiä napitettaessa?

 6. Hei vaan, minua voisivat kiinnostaa silmäneulat, joista ajattelit luopua, erityisesti pienikokoiset sellaiset. Löytyisikö sinulta sellaisia?t. Jemppu

 7. Ihania aarteita olet saanut!Voiskohan toi koukku olla semmonen hienosteluversio koukusta, jolla saa kehrätessä vedettyä langan rukin lyhdyn hampaisiin? Tuli vaan mieleen kun kehräystä opettelen…

 8. No on sinulla ihanat ystävät ja voi mitä aarteita :) Täältä löytyis hyvä koti neuloille ja sullahan on jo osoitekkin. Voisin lähettää sulle jotain vanhaa kiitokseksi :)

 9. Ooh, paljon vastauksia ja moni ehdottaa nappikoukkua. Se se varmaan on, minulle ei tullut mieleenkään. Koukku ei ole litteä, eli pirtakoukku se ei ole. Rukki tuosta huushollista löytyy muuten edelleen, yritinkin vähän maanitella sitä itselleni.:)Napitettavat kengät olisivatkin ihan huiput!AnniKainen, lähetän sinulle silmäneuloja, osoite tosiaan jo löytyy, kunhan sen arkistoistani kaivelen.Sikuril, laita minulle maililla (mielitty at gmail piste com) postiosoitetietosi, neulojen lähettämistä varten Ohuita neuloja on, mutta ei todella ohuita (eli ei sellaisia esim. pienimpien siemenhelmien läpi pujotteluun sopivia).

 10. Itselleni tuli mieleen jonkinlainen ryijynteko koukku, tosin omassani on “läppä”. Napituskoukku kuulosti ihan uudelta jutulta.

 11. Luisiin kirjontalangoille tarkoitettuihin langanpitimiin olen törmännyt Violariumin sivuilla ja muutamia ostanutkin. http://www.violarium.com/index.php?main_page=index&cPath=8_46 myös uustuotanto on todella kaunista vaikka ihanaa ihanampia ovat tietenkin nämä aidot vanhat. Minua kiinnostaisi nuo puiset lankapuolat, raaskitko luopua parista korvausta vastaan? Olisi pistelyideaa niille tiedossa. Ryijykoukkua olisin minäkin arvannut, tuo nappikoukku kuulostaa kyllä hyvältä ja tottakai nappikengät olisivat ihkut. Mitä kokoa on "ohut" virkkuuneula, itselläni on n:ro 0,4 mm mineilyä varten. Oli muuten tosi vaikea löytää. Ihanaa kevättä sinne etelään, täällä meidän leveysasteilla on vielä varhaiskevät ja Lapissa kyllä lunta riitti vielä ihan omiksi tarpeiksi asti. Laitoin sähköpostia sinulle siitä lankapuola-asiasta. terkuin Tuula

 12. Tuon oloisia rusetteja on saatettu käyttää hiuksissakin. Minulla oli ponihäntä koristettu tuollaisella 60-luvun lopussa.

 13. Tuula, laitan sulle mailia, kunhan kerkeän. Ei tuo virkkuukoukku NIIN ohut ole, olisiko 0,75.:) Ohuita lakanapitsejä tuolla on varmaan tehty.—s, tuossa taloudessa on viimeksi asunut nuori tyttö (tai oikeastaan nuori vaimo) 1930-luvulla, eli ainakaan 60-luvun tuotantoa tuo rusetti ei ole. Itse muistan omasta lapsuudestani 80-luvun alkupuolelta ihanat neuvostoliittolaiset hiusrusetit.:)

 14. Hei, mystisen koukun käyttötarkoitus lienee selvinnyt jo aikoja sitten, mutta siltä varalta ettei: se näyttää kovasti nappikoukulta (buttonhook), pienten nappien napitusapuvälineeltä siis.

  1. Juu, tuo käyttötarkoitus on tosiaan jo selvinnyt. Hauska omistaa tuollainenkin, vaikkei luoja kiitos tarvitse ikinä nappirivejä napittaakaan ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published.