Rättikässää eli tiskirättejä

Itseäni ärsyttää SUUNNATTOMASTI tekstiilityön nimittäminen rättikässäksi, mutta tämän postauksen otsikkoon se vain oikeasti sopi! Tiskirätit ovat oikeita rättikäsitöitä.

Olen aina auttamattomasti jäljessä kaikenlaisissa neuleilmiöissä, siksi innostuin vasta viime keväänä neulomaan ensimmäiset tiskirätit. Nekin siitä syystä, että minulla oli eri värisiä keriä Capri-puuvillalankaa ja tarvitsin kevään ranskanmatkaa varten jonkun pienen neuletyön. Tiskirättiä syntyi matkalla noin 2 kerrosta, mutta innoistuin sitten alkukesästä neulomaan rättejä enemmänkin. Ne ovat olleet nyt käytössä kolmisen kuukautta ja itse pidän niitä loistavina: Pyyhkivät hyvin, kuivuvat nopeasti (rätti riippuu metallisessa s-koukussa kuivauskaapin alapuolella) ja eivät rupea todellakaan haisemaan. Viskaan rätit pesuun 60 asteen kirjopyykkiin parin viikon välein pyyhkeiden seuraksi.

Moitteitakin on tosin tullut: Perheyksikkömme toinen, hieman pedantimpi jäsen ei oikein tykkää, kun rättiä ei saa tarpeeksi kuivaksi helposti vääntämällä. Minusta saa ja rätin lisäksi meillä on ei-niin-hyviä keittiöpyyhkeitä, joita saa käyttää kuivailuun, jos tarvis. Kirkkaat, melko tummat värit sopivat hyvin rätteihin, koska suhtkoht tummissa räteissä eivät näy värjäytymät tai pesussa lähtemättömät tahrat (jos niitä nyt onkaan) pesun jälkeen. Vaikkakin sini-, puna- tai mustavalkoiset rätit olisivat tietysti paljon tyylikkäämpiä…

Perustiskirättiin sopii merseroimaton tai  kevyesti merseroitu puuvillalanka (imee kosteutta paremmin kuin täysin kiiltävä), ainakin oman vähäisen kokemukseni mukaan tuon paksuiset rätit kuivuvat hyvin (lanka Steinbach Wollen Capri n. 130 m/50g). Neuloin rätit aika napakoiksi (puikot 3 mm), että ne ovat myös kestäviä ja sopivat puhdistukseen. Moni suosittelee materiaaliksi puuvillan sijaan bambupuuvillasekoitetta, hamppua tai pellavaa, ne ovatkin parempia imukyvyltään kuin puuvilla. Mutta jos lankavarastosta löytyy ylijäämäpuuvillaa, kannattaa se mielestäni hyödyntää tällaiseen projektiin.

Ohje 1. kuvan tiskirätteihin (130m/50g -langalle): Luo 50 s ja neulo 3 mm:n puikoilla  ainaoikeaa 76 krs:ta. Päätä s:t kiristämättä liikaa. Virkkaa nirkkoreunus 2,5 mm: n koukulla, aloita kulmasta : *2 ps, 3 kjs*, toista *-* koko reunus. Yritä saada osumaan nirkko rätin kulmaan, se näyttää kauniilta. Viimeiseen kulmaan virkkaa ripustuslenkki 2 ps:n jälkeen: 16 kjs, käänny, virkkaa kjs:oihin ks:oita. Päätä langat ja ompele ripustuslenkkin lenkiksi. Päätä langat. Höyrytä rätti, jos se on tulossa lahjaksi (viimeistelyn merkitystä ulkonäköön ei kannata neuletöissä ikinä unohtaa, tästä jaksan aina marista).

Jotain aivan muuta: Tänään löysin tämän sivuston ja se pistää hymyilyttämään! Hassuja neulenukkeja joille voi hankkia trendikkäitä vaatteita, jotka on valmistettu vaateteollisuuden leikkausjätteestä. Mutta mitäköhän lapset näistä tykkäävät?

You may also like

2 Comments

  1. Itse en ollut kuullutkaan rättikässastä ennen kuin tyttölapseni alkoi käydä koulua. Siellä kun on puukässä ja rättikässä, argh olen ihan samaa mieltä. Mitä rättejä siellä käsitöissä oikein tehdään, että sitä pitää sanoa rättikässäksi…

  2. Mä törmäsin tuohon ekan kerran joskus 90-luvun lopulla. Ehkä olen tiukkis, mutta mun mielestä se on jotenkin ihan käsittämättömän halventava nimitys.

Leave a Reply

Your email address will not be published.