Tilli eli tämän kesän neule

Kauan ja hartaasti sitä tikutin, mutta oli se vaivan arvoista: paita on ollut päällä koko viikonlopun.

Kesäisissä neuleissa on usein se ongelma, että ne ovat kuitenkin liian paksuja ja kuumia. Tässä paidassa on vähän väljemmät hihat ja pitsineulos vyötäröllä. Eipä tule kuuma (ainakaan Suomen kesässä).

Paitaprojekti kulki nimellä Tilli, koska langan väristä ja paidassa olevasta pitsikuviosta tuli minulle mieleen kruunutilli. Pitsimalli on peräisin Eevan käsityöt -lehdestä (1957 kevät), mutta muuntelin pitsimallia jonkin verran. Samaa pitsimallia käytin vielä pitsimäisemmäksi muunneltuna myös tämän vuoden alussa valmistuneessa Villimarjatar-huivissa.

Neuleen idea tuli 1930-luvun neuleista, jotka ovat minun mielestäni aivan ihania. Lisää inspiraatiosta löytyy ensimmäisestä projektipostauksesta.

Aivan täydellistä ei paidasta tullut: rintavarustukselle olisi pitänyt varata 1-1,5 senttimetriä enemmän korkeudessa varaa. Nyt pitsineulos tahtoo hieman nousta rintojen alta “empirelinjasta” ylöspäin. Pitänee vain muistaa kiskoa paitaa välillä alaspäin.:)

Neule on neulottu englantilaisen Cygnet Yarnsin “Pure Cotton Crepe” -langasta, jonka ostin Tallinnasta Karnaluks-tukusta kesällä 2007. Lanka on sataprosenttista puuvillaa ja 50 grammassa on noin 166 metriä lankaa. Lanka on hauskan kaapelikierteinen, kova ja hyvin kiiltävä. Kuitenkin neule on todella mukava ja hengittävä päällä eli luonnonkuidun ominaisuudet toimivat jälleen.

Lankaa neuleeseen meni 270 grammaa ja neuloin paidan 3 mm:n puikoilla.

Neuloin vartalo-osan hiha-aukkoihin saakka pyöröneuleena ja yhdistin etu- ja takakappaleet olkapäältä silmukoimalla saumattomasti yhteen. Tämän jälkeen viimeistelin pääntien ainaoikein-neuloksella.

Puhvihihat tuottivat hieman vaivaa: en halunnut hihoista ihan yhtä muhkeita kuin luonnoksessa. Levensin hihoja hihansuusta kellottaen. Kellotusta olisi voinut olla hieman enemmän, tällä hetkellä hihat ovat hyvin maltilliset. Puhvirypytyksen puolesta hihoista tuli sirot perhoshihat. Rypytin hihat hihapyöriön yläosasta ohuella nauhalla, joka myös tukee hihaa.

Nyt pitää sitten varmaan alkaa suunnitella seuraavaa kesäneuletta. Jos vaikka saisin sen valmiiksi kesälle 2010.

You may also like

31 Comments

  1. Tilli on kaunis ja istuu superhyvin. Saat kaiken näyttämään tosi viimeistellylle ja mietitylle :)ilmeisesti ne myös on sitä.

  2. Kivannäköinen! Olet oikeassa, etukpl:ssa voisi olla lyhennettyjä kerroksia rintojen allaolevassa sileässä neuleen osassa. Pitsi toimii hyvin !

  3. Tosi kaunis pusero, ja kovasti sinun näköisesi. :) Tykkään itse neuleissa ja neuleohjeissa juuri tuollaisista mietityistä yksityiskohdista. :)

  4. Kaunis ja niin tasainen on puserosi paitsi tuosta pitsikohdasta tietysti. Se taas onkin oma taiteenlajinsa, tykkään, myös väri on mieleeni.

  5. Kiitos, kiitos kaikille positiivisista kommenteista! Itsekin olen ihan fiiliksissä tuosta lopputuloksesta, väristä ja pitsineuleesta.Tikru, osa on mietittyä ja viimeisteltyä, mutta osa on sitä vahingossa.:) Kiitos.Meri, lyhennettyjä kerroksia olisi todellakin pitänyt käyttää, että tuosta olisi tullut räätälöidymmän oloinen. Seuraavassa projektissa sitten!

  6. Tiinamaria, jos en aivan väärin muista, ohje makailee melkein valmiina kotikoneella! Tarkastan sen tänään, eiköhän ohje tule levitykseen vielä tällä viikolla Ai miten niin olen saamaton?;)

  7. Oi miten kaunis, aivan ihana suorastaan. Ihailen!Olen täällä odotellut kieli pitkällä tuota pitsikaaviota(huivilangatkin on jo ostettu) :)

  8. Upea ja herkkä tilli! Värikin kaunis.Voi, tuli vanhat ajat mieleen… mullaki on ollu joskus tuollainen upea pitkä letti. :)

  9. Kerrassaan kaunis pusero. Pidän erityisesti v-aukosta ja pitsineuloksesta.Kun katselen sitä, mieleni rupeaa tekemään melkein samanlaista – pitsineuletta alaosassa ja pitkissä hihoissa samaa pitsineulosta kuin paidan helmassa. Omassa puserossani ei olisi hiharypytyksiä, koska ne eivät sovi minun vartalolleni. Ostin viime vuonna bambusekoitelankaa ja lukuisten yritelmien jälkeen lanka odottaa vieläkin lopullista inspiraatiotaan. Ehkä saankin tästä kipinän omaan neuleeseeni. Samalla huokailen, miten ihanaa on, kun on käsityöblogeja, jotka laittavat seisahtaneen mielikuvitukseni liikkeelle. :)

  10. Ensimmäistä kertaa eksyin blogiisi, ja olen aivan mykistynyt näistä kaikista ihanuuksista!! Etenkin nuo virkatut(?) kaulurit ovat upeita! Tahtoo kanssa :) Mistä löydät näitä herkullisia lankoja?

Leave a Reply

Your email address will not be published.